Вести

Лончар: Србима на КиМ угрожена су људска права

У Здравственом центру у Косовској Митровици тренутно је на лечењу 350 пацијената и они не могу да преживе уколико нема лекова, кисеоника, хране, упозорио је данас министар здравља Златибор Лончар.

Лончар је оценио и да су Србима на КиМ угрожена основна људска права, а то су право на живот, на лечење, на храну.

Лончар се упитао где су сада све оне хуманитарне организације и Лекари без граница који су свакодневно долазили код њега да се распитују да ли ће бити вакцина и лекова за мигранте.

"Наравно да је Србија све то обезбедила за мигранте. Држава Србија и сада је купила све што је неопходно за лечење пацијената на КиМ, не тражимо да нам ико ништа поклони. Нама треба само неко да нам помогне да се то достави", рекао је министар.

Истакао је да не може да схвати да сада никога не интересује, ни Лекаре без граница, ни Светску здравствену организацију (СЗО), да ли ће деца на КиМ бити вакцинисана, да ли ће бити кисеоника, лекова.

Лончар каже да има најаву да ће данас добити писмо од представника СЗО, и то је једина реакције која је уследила са њихове стране.

Додао је да није тачна изјава косовског премијера Рамуша Харадинаја да има довољно лекова на северу Космета, јер цео свет зна да "није пустио да уђе на КиМ ниједан камион с лековима" и да чак месец дана Приштина није дала дозволу да уђе кисеоник на КиМ.

Министар каже да се у наредном периоду могу очекивати несташице кисеоника, терапије која има кратак рок трајања, биће само лекова који имају дужи рок трајања и које апотеке и здравствене установе на КиМ имају на залихама.

Он је још рекао да му није јасно зашто је толики проблем за ЕУ да формира неутралну комисију која ће на административним прелазима да контролише робу и да каже шта је то што мора да прође и што пролази чак и у подручјима у свету где се воде ратови - вакцине, кисеоник, лекови.

"Ми не можемо да добијемо ни то. Ми не тражимо ништа осим да нам помогну да лекови стигну до пацијената", нагласио је Лончар.

За данашњи протест здравствених радника у Косовској Митровици рекао је да је важно да се чује и њихов глас, јер није лако данас бити лекар у Митровици када имате пацијента, а треба да му кажете да немате чим да га лечите.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк