Вести

Лончар: Свако одговоран се спрема на најгори сценарио

У Србији је у последња 24 сата регистровано још 260 случајева вируса корона, укупно их је 6.890 заражених, а до сада је излечено 977 пацијената, рекао је министар здравља Златибор Лончар.

У последњих 24 сата преминуло је још пет особа, укупно 130, навео је Лончар.

Лончар је рекао да су у последњих 24 сата тестиране 3.543 особе, од којих је 260 било позитивно на Ковид 19.

У Србији је хоспитализовано 3.660 пацијената, а међу њима је 101 на респиратору.

Укупно је до сада у Србији тестирано 45.355 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Међу пет преминулих у последња 2 сата, две су особе мушког, а три женског пола.

Укупан број излечених је 977, додао је Лончар.

 

656 здравствених радника заражено, 430 хоспитализовано

Лончар је рекао да је регистровано 656 здравствених радника позитивних на вирус корона.

Министар је навео да је код 430 оболелих клиничка слика захтевала болничко лечење.

Проценат здравствених радника који су заражени, у укупној популацији позитивних на Ковид 19, је 9,52 одсто, додао је министар.

У социјалним установама за смештај одраслих и старих до сада је регистровано 489 корисника који су позитивни на Ковид 19, као и 98 запослених.

 

Данас или сутра хлорокин за оне којима је део редовне терапије

Лончар је рекао да је данас издао налог РФЗО да хлорокин мора да буде доступан у апотекама пацијентима који имају доказ да га користе у редовној терапији, и да очекује да ће то бити учињено већ током дана или најкасније сутра.

Министар је објаснио да хлорокин не сме да се користи превентивно, против инфицирања корона вирусом, те да је то био разлог да се пре неког времена повуче из апотека, када је процењено да би управо то могло да се догоди.

"Јер, људи се у оваквим ситуацијама хватају за сламку, а његовим коришћењем хлорокина на своју руку у превентивне сврхе могли би да угрозе своје здравље", додао је Лончар.

"Данас су ми се јавили хорнични пацијенти који не могу без хлорокина, ја сам већ данас издао налог РФЗО да хлорокин мора да буде у апотекама и да могу да га купе људи који га користе као редовну терапију, али морају да имају доказ за то", рекао је Лончар.

 

Примећен 1 упад у систем, али без штете, брзо реаговано

Лончар је потврдио да је у једном периоду информациони систем "Ковид19" био незаштићен, али је истакао да је констатован један "упад" у систем, на једној општини, да је на то брзо одреаговано и да није нанета никаква штета.

“Брзо је реаговано и одређене су све мере које су неопходне. Није нанета никаква штета. Примећено је на време и одреаговано", нагласио је Лончар.

 

Није било недостатка опреме

Лончар је рекао да током борбе против пандемије корона вируса у Србији није било недостатка потребне опреме.

Лончар је указао да је на респираторима било највише 137 људи, а на дан проглашења епидемије и пандемије имали смо 408 слободних респиратора, али се није смело ризиковати да епидемија добије драматичан ток, а да их немамо довољно.

"Ни дан данас нисмо дошли ни до тог броја који је био слободан на почетку епидемије, које смо имали слободних у том тренутку. Не рачунам заузете, апарате за анестезију и транспортне респираторе. Свако одговоран увек је спреман на најгори сценарио. Набављено је више стотина респиратора да се не би десило оно што се десило у много развијенијим земљама од нас, које су морале да бирају између пацијената", објаснио је Лончар.

Лончар је рекао да, што се тиче заштитне опреме, било је онолико колико се у том тренутку процењивало да је неопходно, колико се деценијама користило.

"За разлику од других земаља нисмо дошли у ситуацију да користимо најлон кесе као заштитну опрему, што сте видели из снимака у многим земљама за које смо веровали да су напредније и богатије од нас", рекао је Лончар.

Лончар је рекао да је Србија ситуацију да је довољно опремљена имала само захваљујући председнику Александру Вучићу и његовим везама да набави што је било неопходно.

"Није се радило о новцу, већ о контактима и способности набављања. Том набавком смо избегли најгори сценарио, и заштитили медицинске раднике", указао је Лончар.

Упитао је новинаре да ли постоји пример да је дошло до проблема у вези недостатка заштитне опреме, сем што је није било пар дана у апотекама.

"Све што смо имали сконцентрисали смо, повукли и дали у здравствене установе. Нигде никога нисмо пустили да ради без заштитне опреме, што је било најадекватније у том моменту. Поносан сам како се одреаговало у тим моментима. Једне САД, или Велика Британија нису могле да реше те проблеме", подвукао је Лончар.

Лончар је негирао да је било проблема са недостатком заштитне опреме у Ћуприји, рекавши да је постојала само изјава једног анестезиолога незадовољног својом функцијом, као и да је та изјава демантована.

"Ушли смо и испитали све. Имали сте само изјаву неког који је оценио да је моменат да уради што је урадио", додао је Лончар.

 

Локални штабови свакодневно дају податке у вези са корона вирусом

Лончар је изјавио да сви локални штабови свакодневно дају информације о стању у свом региону у вези са корона вирусом.

Министар је тако одговорио на питање зашто се конференције о ситуацији у вези са корона вирусом не одржавају и у другим местима, осим у Београду, како би локални медији имали прилику да питање поставе директно у месту у ком се налазе.

"Сваки локални штаб сваког дана, на свакој телевизији даје информације о стању у свом региону. Штабови апсолутно излазе свима у сусрет и желе да дају информације, што и раде сваки дан и то је лако проверљиво", рекао је Лончар.

 

Визири су добра ствар, препорука је да се користе

Визири су добра ствар и треба да се користе, рекао је Лончар додајући да се тек сада даје препорука, пошто их раније нисмо имали у довољној количини.

Лончар је тако одговорио на питање зашто се тек сада даје препорука да се користе визири, а демантовао је да је раније донесена било каква званична одлука по питању визира, а да је препорука да их користи свако ко их има.

"Сада их имамо у довољној количини. Морате да водите рачуна о времену када дајете неку препоруку, да ли су се испунили сви услови да то буде", рекао је Лончар и додао да не може да се даје порепорука за нешто што не можете да дате људима.

Не знам да ли ме то питате због Жељка Митровића који је делио визире, запитао је Лончар и истакао да у ситуацији када нема вакцине за овај вирус, када је питање да ли ће је бити до почетка следеће године и не постоји лек за корона вирус, да постоје две опције: да се повучете или да се борите.

"Можете да се сакријете да све ово прође и да изађете и после да кажете да сте генерал и држите предавања. Поштујем ове друге који се нису сакрили и који су сада активнији него пре, а један од њих је и Жељко Митровић, који можда некоме не одговара што презентује то што ради и што дели те визире", рекао је Лончар.

Истиче да поштује сваког ко се бори, ко се није сакрио и ко се неће после правити паметан.

"Ово је специфична ситуација и не треба да се препуцавамо око небитних ствари, већ о стварима које треба да помогну људима", нагласио је Лончар.

 

 

Извор: Танјуг/Б92