Вести

Лончар: Током ванредног стања запослено је 4.500 здравствених радника

Током ванредног стања, због епидемије вируса корона, запослено је 4.500 здравствених радника, од тога 1.500 лекара, рекао је министар здравља Златибор Лончар и додаје да ће у јуну бити запослено још стотинак најбољих дипломаца медицинских факултета и више од 200 медицинских сестара са најбољим резултатом током школовања.

Лончар је рекао да је програм запошљавања најбољих дипломаца почео 2018. године од када се на сваких шест месеци примају најбољи, свршене студенте који у индексима имају највише оцене - 9 и 10, као и медицинске сестре и техничаре са најбољим резултатом током школовања.

"До сада смо у четири акције запослили 400 лекара и 500 медицинских сестара. То ћемо наставити и даље већ почетком јуна", навео је Лончар.

Лончар је нагласио да је у току процедура са медицинским факултетима да се запосле најбољи дипломци "на којима треба да остане здравствени систем".

"Факултети нам још достављају податке, али сигурно ће бити запослено стотинак лекара и више од 200 медицинских сестара и техничара", навео је Лончар.

 

Ковид амбуланте настављају са радом

Ковид амбуланте при домовима здравља наставиће са радом, јер епидемија вируса корона у Србији није завршена, рекао је Лончар.

Лончар је подсетио да су домови здравља током ванредног стања примали само хитне случајеве, а да се са смиривањем ситуације враћају у редован програм рада и примају све пацијенте који гравитирају ка њима.

"До даљег остају ковид амбуланте, јер у Србији није завршена епидемија вируса корона, а није ни пандемија на светском нивоу. Има земаља где и даље постоје озбиљни проблеми, које су мислиле да су завршиле са вирусом, па им се он вратио", навео је министар.

Неће се журити ни са затварањем ковид болница. Тек када се буде смањио број пацијената оне ће полако прелазити у редован систем рада. Из ковид система први ће бити искључен Институт за ортопедско-хируршке болести "Бањица" због природе посла који обављају.

Пре него што приме прве ортопедске пацијенте болница мора бити дезинфикована, а сви запослени у тој установи - медицински и немедицински кадар биће тестирани на вирус корона.

"Мора да се подвуче црта, да се не пропусти нешто када се ковид болнице враћају у пређашње стање. Није довољно да урадите само дезинфекцију већ се морају тестирати сви радници који су учествовали у процесу рада", навео је Лончар.

Министар је рекао да се мора наставити и праћење пацијената који су имали тешку клиничку слику, да им се већ заказују контроле и да ће се пратити какве је последице вирус оставио на њихово здравље.

 

Лажна држава кажњава лекаре

Лончар је осудио поступак приштинских власти које су онемогућиле улазак на КиМ српским лекарима и медицинским сестрама.

"У тренутку када се читав свет захваљује лекарима и здраственим радницима на њиховој пожртвованости и напорима да се у време пандемије сачувају животи грађана, без обзира на верску или националну припадност, властодршци лажне државе још једном исказују своју мржњу према Србима и Србији, кажњавајући лекаре", рекао је Лончар.

Лончар је позвао међународну заједницу да осуди овакав поступак Приштине и адекватно реагује како би грађанима Грачанице и других средина у којима живе Срби било омогућено лечење у КБЦ и другим здравственим установама у складу са међународним стандардима и правима.

 

 

Извор: Танјуг