Вести

Лончар: Треба подизати свест о значају донорства

У Србији тренутно више 2.000 особа чека на донора и трансплантацију органа, а да би се тај проблем решио потребно је да се подиже свест људи о значају донорства, али и да се целокупно друштво укључи у решавање тог питања, поручено је на данашњој конференцији у Београду поводом Националног дана донора.

Министарство здравља и Хемофарм фондација заједно су покренули кампању 2016. године  "Најважнији позив у животу" с циљем да укажу на хитност решавања питања донирања органа.

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар навео је да више од 2.000 људи сваки дан чека на најважнији позив у животу у којем ће добити вест да се појавио донор, јер им је неопходна трансплантација органа да би наставили да живе.

"Овај проблем ми не можемо да решимо без довољног броја донора. Потребно је да сви заједно као друштво донесемо одлуку да ли ћемо да помогнемо овим људима који чекају орган и којима је то једина шанса и да им отворено кажемо да ли смо за то или не", рекао је Лончар.

Навео је да вероватно има и оних који се питају зашто се пацијенти из Србије не пошаљу негде у иностранство на трансплантацију и појаснио да листе чекања постоје свуда у свету и да нигде нема довољно донора.

"И нигде вам неће дати орган за нашег грађанина, а да не дају свом грађанину. Заборавите на то. Овај проблем само ми можемо да решимо, ако будемо јединствени. Овом приликом позивам све да се изјасне - Цркву, удружења, заједнице, организације и све грађане Србије да ли смо за то да помогнемо овим људима или не", рекао је Лончар.

Лончар је навео да постоје тимови који су сада спремни да ураде трансплантацију, као и људи из иностранства који би помогли у том поступку.

"Више од 2.000 људи који чекају на донора, јер не могу да преживе без органа. Кренућемо у најопсежнију акцију, али овога пута нам је потребно јединство целе државе и свих организација. Има примера где се укључи Црква и где се тај проблем много боље решава и инсистираћемо да Црква каже своје мишљење", рекао је Лончар и додао да ће тим поводом ускоро да се састане и са српским патријархом Порфиријем.

 

 

 

 

Извор: Танјуг