Вести

Лончар: У Црној Гори се десио народ, а Ђукановић је потценио народ

Министар здравља Златибор Лончар је, поводом актуелних догађања у Црној Гори, изјавио да се тамо догодио народ, који је председник Мило Ђукановић потценио, а преценио је неке који раде око њега који су му обећавали да ће ту ствар да држе под контролом.

Лончар је упитан да коментарише ситуацију у Црној Гори, након усвајања спорног Закона о слободи вероисповести због којег се већ недељама одржавају мирне литије и молебани у готово свим градовима те државе.

Лончар је оценио да је Ђукановић због тога све нервознији.

"Народ има своју мисију у којој не може да изгуби. Имате сада на заједничком ставу народ и државу Србију, која не прави лоше потезе, која филигрански води добру политику", рекао је Лончар.

Истакао је да је Србија једна отворена земља, те да за разлику од наше државе, у Црној Гори ниједан Србин није на директорској позицији.

"А овде на много водећих места имамо те Црногорце који још нису ни српски научили, не знају да причају српски", рекао је Лончар.

Упитан да ли таквих има и у здравству, Лончар је рекао да "их нема", јер сматра да Србија има довољно квалитетних људи и оних који говоре српски и који заслужују да буду на тим позицијама.

Истиче да притом никога не омаловажава, али да сматра да је основни ред да, ако неко жели да буде у Београду, ако жели да буде директор или на некој функцији, бар, како је рекао, "научи српски".

 

Пратимо стање, спремни смо да реагујемо

Лончар је изјавио да у Србији има грађана чије се здравствено стање проверава и прати због постојања опасности од корона вируса.

Рекао је да путници по доласку у Србију пролазе контроле, као и да је држава потпуно спремна уколико се открије да је неко заражен корона вирусом.

Лончар је, говорећи о држављанима Србије који се налазе на крузеру који је под карантином због корона вируса, рекао да они нису заражени и да поштују процедуру која се тренутно споводи.

Истакао је да један део њих ради на том броду, а други део њих су туристи.

"То је нормална процедура кад се појави сумња и они ће морати да буду ту две недеље јер се то сматра периодом инкубације. Они немају никаве симптоме и нису за сада заражени. Има још људи које пратимо, неки су у изолацији, неки са којима су они били у контакту су под евиденцијом, и надлежне службе раде свој посао", рекао је Лончар.

Лончар је навео да је Светска здравствена организација подигла оболевање од корона вируса на највиши ниво због превентиве, односно да се што мање људи зарази и да су зато строге контроле.

Србија је, како је рекао, спремна и ради се и више од оног што се очекује наводећи да су сви капацитети ангажовани 24 сата и да се прати стање свих оних код којих постоји сумња да су заражени.

Лончар је навео да нико не може да гарантује да се корона вирус неће пренети у Србију, али је поручио да ће бити учињено све да се спречи ширење.

Рекао је и да је тренутно у Србији регистровано 14.000 оболелих од грипа и да је то 20 одсто мање него прошле године у ово време.

Лончар је додао и да је више од 300.000 људи вакцинисано и да је у претходном периоду било доста вирусних инфекција.

Упитан о одласку здравствених радника у иностранство Лончар је рекао да је повећање плата доста допринело томе да се број одлазака смањи.

"Приметно је да је мање захтева за одлазак од како су примили повишицу, нагло је пао број захтева за одлазак и многи су одустали", рекао је Лончар.

Навео је да плате медицинских сестара сада износе око 59.000 динара, а да су пре десет година биле око 31.700.

Као пример, навео је и да је лекар у Србији 2009. године имао плату од око 78.000, а сада прима 150.896 динара.

Лончар је истакао да су прошле године два пута повећане плате медицинским сестрама и најавио нова повећања у складу са могућностима државе.

Навео је да се ради и на побољшању услова у здравственим установама како би млади лекари остали да раде у Србији.

"Имамо довољно лекара и сваки дан запошљавамо нове, а решен је и проблем са специјализацијама и имамо преко 5.000 специјализација које смо дали", рекао је Лончар.

Лончар је рекао и да су у току радови на клиникама и Клиничким центрима, да у Србију долази најсавременија опрема.

Такође је навео да је његов став да је важно да постоји нулта толеранција на корупцију и додао да се мора променити однос медицинског особља према пацијентима.

Лончар је најавио и да ће у наредних месец, месец и по дана у Србију стићи најновије генерације лекова за карцином дојке, простату, мултиплу склерозу, затим сензори за дијабетес.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ О2