Вести

Лончар: У Клиничком центру у Нишу откривена спомен плоча у част Миодрага Лазића

У Клиничком центру у Нишу је откривена спомен плоча у част хирурга и дугогодишњег директора Ургентног центра у Нишу Миодрага Лазића.

Др Лазић је преминуо на данашњи дан прошле године, после две недеље борбе са корона вирусом.

Откривању спомен плоче присуствовали су министар здравља Златибор Лончар, управа Клиничком центру Ниш, чланови породице др Лазића.

На спомен плочи су и речи, које је др Лаза оставио у опроштајној поруци:

"Отишао сам часно и поштено. Стајао сам на првој линији".

Иницијативу за постављање спомен плоче покренуло је Удружење пензионисаних припадника Војске и Војних ветерана Србије.

Лончар је истакао је да не постоје речи које могу да опишу какав је то човек и стручњак био и чиме је задужио све у здравству.

"Његово искуство, знање и људског су непроцењиво богатство које је постојало. Време пролази, не значи да га заборављамо, већ ћемо ха се све више сећати и помињати га, јер он је толико урадио и за нас, за регион, толико је спасених живота, указане помоћи иза њега", рекао је Лончар.

 

Покушаћемо да изградимо још једну болницу у Нишу

Лончар је изјавио током посете Нишу да ће се у том граду изградити још једна болница, попут оне у Батајници, која би била ковид док траје епидемија корона вируса, а након тога би постала градска болница.

"Разговарали смо о улагањима у Ниш. Сложили смо се сви да покушамо да изградимо једну болницу, као што је она у Батајници и она која ће се градити у Новом Саду", рекао је Лончар, након откривања спомен плоче др Миодрагу Лазићу.

Лончар је рекао да већ постоји и локација за ту болницу, на улазу у Ниш, са свим неопходним инфраструктурним предусловима.

"Док траје корона, та болница би била ковид, а после тога би била градска болница. Тако би се растеретио Клинички центар Ниш, а град би коначни имао градску болницу, као прелаз између Дома здравља и Клиничког центра", рекао је Лончар.

Лончар је додао да је Нишу потребна још једна поликлиника, за коју ће бити урађен идејни пројекат.

Министар је указао и на проблем паркирања око Клиничког центра у Нишу, и додао да је налог да се то реши.

"Нигде на свету не постоји да аутом дођете до ординације, да оставите ауто и да се задржите колико год вам треба. Најскупљи сат је испред болница. Можете да се задржите само колико је неопходно да оставите пацијента и да изађете", рекао је Лончар.

 

Ситуација боља, али без опуштања, нагли скок вакцинисаних

Епидемиолошка ситуација је боља него пре 10 дана, што охрабрује, али не сме да нас опусти, поручио је Лончар и додао да се бележи нагли скок вакцинисаних.

Лончар је у Нишу рекао да је договор са надлежнима у том граду да се ковид позитивни пацијенти из Ниша пребацују у ковид болницу у Крушевцу, како се крушевачка болница буде празнила, а како би се Клинички центар Ниш растеретио и посветио пацијентима који чекају на интервенције, прегледе процедуре.

По питању вакцинације, Лончар је рекао да је нагли скок вакцинисаних, што значи да је уродио плодом апел здравствене струке.

"Подигао се тај број, решиле су се дилеме, да ли оставља последице на потомство. Направили смо тимове који разговарају са медицинским радницима и имамо одличан одзив, не само међу здравственим радницима, већ међу свим грађанима", рекао је Лончар.

Како је рекао, све количине вакцина које добијемо, потроше се у рекордном року, и тако ће се наставити.

"Изузетно сам поносан на наше грађане и здравствене раднике, јер су разумели потребу и значај вакцинације, да је то једини излаз из ове ситуације, да се вратимо нормалном. Имамо шансу, не треба да је пропустимо, него да је искористимо", рекао је Лончар.

Упитан колико времена ће бити потребно до колективног имунитета, Лончар је одговорио да бисмо, ако будемо одговорним и вакцинишемо се овим темпом, крајем јуна или почетком јула могли да дођемо у фазу да имамо довољно ревакцинисаних људи, са имунитетом и заштитом неопходном да се иоле опустимо, односно да ситуацију држимо под контролом.

 

Да ли би се неко играо са бројем преминулих лекара?

Лончар je изјавио  да се нико не би играо са бројем здравствених радника преминулих од корона вируса.

Лончар је у Нишу, на питање у вези са његовом синоћном изјавом да је од корона вируса преминуло 14 лекара који су били у црвеним ковид зонама, док Синдикат лекара и фармацеута наводи бројку од преко 100, одговорио да такве ствари не могу да се сакрију и да он инсистира на чињеницама.

"Да ли ви стварно мислите да је то тачан број, да можете да сакријете разлику између 14 и више од 100. Ја инсистирам само да се прича о чињеницама", рекао је Лончар.

Додао је да за сваког лекара постоје тачни подаци где је радио, када, колико је радио, како се заразио, колико је боловао, када је преминуо.

"Да ли мислите да би се неко од нас играо са тим?", упитао је Лончар.

 

 

Извор: Танјуг