Вести

Лончар: У здравствене установе стиже 11 скенера, 5 ангио сала

Министарство здравља је издвојило пет милиона евра за набавку 11 скенера и пет ангио сала, изјавио је министар здравља Златибор Лончар, након састанка са директорима здравствених установа које ће у наредном периоду добити нову опрему.

Скенере ће добити КБЦ "Звездара", КЦ Крагујевац, Општа болница Ваљево, здравствени центри Неготин и Ужице, Општа болница Ћуприја, Здравствени центар Врање, Општа болница Лозница, АТД Београд, као и КЦС и то један за Поликлинику и један за Ургентни центар.

Ангио сале "иду" у Клинички центар Крагујевац, КБЦ "Звездара", Специјалну болницу "Свети Сава", Општу болницу Ваљево и КЦ Србије, рекао је Лончар.

Лончар је рекао да су урађене анализе и да су скенери били стари од 12 до 17 година, да су се често кварили и били ван функције чекајући сервис.

Напомиње да је министарство данас пребацило новац болницама, а да је са директорима договорено да спроведу процедуре набавке у најкраћем могућем року, како би за месец и по или два опрема била стављена у функцију.

''Договорили смо се да се у међувремену обезбеди простор и обучи кадар за рад'', рекао је министар и додао да ће набавка бити спроведена транспарентно.

Како је рекао, и ангио сале у појединим установама су морале да се обнове, јер су старе између 10 и 15 година.

Док се спроводи набавка, како је рекао, простор и кадар морају бити припремљени.

''Не сећам се да се у Србији десило да у дану донесемо одлуку, да купимо 11 скенера и 5 ангио сала. Процењена вредност опреме је око пет милиона евра'', рекао је Лончар.

 

Не смемо да се успавамо у борби против вируса

Лончар је апеловао на све здравствене установе да, уколико се повећа број прегледа или позитивних пацијената на вирус корона, о томе обавесте локалне кризне штабове који ће да донесу додатне мере.

"Не смемо да се успавамо. Нећу толерисати да негде расте број, а да се не доносе додатне мере за то подручје. Мислим да једино тако можемо да држимо ситуацију под контролом", рекао је Лончар.

Уколико дође до опуштања, како је рекао, Србија може да изгуби резултат који тренутно има.

 

Сутра почиње вакцинација против сезонског грипа

У току је дистрибуција вакцина против сезонског грипа домовима здравља у Србији, а имунизација грађана почиње сутра - 1. октобра.

Држава је ове године обезбедила више од 500.000 доза, око 200.000 доза од Института Торлак, и око 344.000 доза од страних добављача.

Лончар је апеловао на хроничне болеснике и пацијенте са удруженим оболењима да се вакцинишу и да искористе изузетно повољну епидемиолошку ситуацију што се тиче вируса корона.

"Сада је најмањи ризик да се оде до дома здравља и да се људи вакцинишу. Вакцина против грипа ће у многоме помоћи и у борби са вирусом корона", рекао је министар.

Лончар је навео да је почела дистрибуција пнеумококне вакцине у све домове за старе и да је има довољно за све кориснике и за све запослене.

"Вакцина има и за оне друге који нису корисници дома за старе, јер је она показала добар резултат и спречава веће последице од корона вируса", рекао је Лончар.

Напомиње да су и једна и друга вакцина бесплатне и да су о трошку државе.

 

Резултати нису коначни, тек треба да се уради ревизија

Лончар je изјавио да подаци које је изнео епидемиолог Предраг Кон о смртности од ковида 19 нису коначни и да тек треба да се уради ревизија и да се они провере.

Лончар је указао да је Кон образложио да постоје подаци који нису ушли у систем, али да је саопштавано све што су знали.

Од чега је неко умро може да потврди, како је рекао министар, само обдукција, а да то није урађено ниједном пацијенту за кога се сумња да је преминуо од ковида.

На питање новинара да ли је нарушено поверење у институције које саопштавају податке, Лончар је рекао да већина грађана има поверења у институције и да то поверење није нарушено.

"Ви можда немате поверење, али велика већина у Србији има. Жао ми је што сте у мањини. Треба се надати, можда некада будете у већини. Жао ми је што као да вам је драже да има што више мртвих. Ми се сви боримо да има што мање мртвих и да има што више преживелих и здравих. Ми смо доказали да нисмо лажови, а ви размислите да ли су све ваше информације тачне", навео је министар.

Србија, како је рекао, има најбољи резултат и то јој признаје цео свет, али, додаје, то некима не одговара.

"Разумем да вам не одговара овај резултат и то је у реду. Ви не можете да се навикнете да је Србија најбоља са резултатима... Је л' мислите да цео свет, са Светском здравственом организацијом, да сви који имају увид у све, да је њих неко лагао и да цео свет лаже? Да је Србија симпатична свима, па кажу "имате најбољи резултат" а не кажу ''Ви лажете''", закључио је Лончар.

 

 

Извор: Танјуг