Вести

Лончар: Вирус не можемо победити док сви не будемо вакцинисани

Србија ће за борбу против ковида-19 од САД добити још 3,7 милиона долара, а ту нову фазу америчке помоћи која ће бити усмерена на јачање капацитета четири референтна Института и додатну промоцију вакцинације, најавили су амбасадор САД Ентони Годфри и министар здравља Републике Србије Златибор Лончар.

Део средстава, 1,75 милиона долара, УСАИД даје за заједничку иницијативу "Заједно против Ковида", кроз коју ће УНДП набавити дијагностичку опрему и пружити подршку Институту за примену нуклеарне енергије (ИНЕП), Институту за јавно здравље Србије "Батут", Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду и Истраживачко-развојном институту за вештачку интелигенцију Србије.

За додатну подршку промоцији вакцинације у Србији УСАИД је издвојио и 1,95 милиона долара.

Лончар је захвалио на помоћи и подршци коју је Србија добила од САД, вредној 9,1 милиона долара.

Додао је да је значајна и нематеријална помоћ, солидарност и заједништво које смо добили од САД.

Србија чини све да стави вирус под контролу - саградила је три ковид болнице, две референтне лабораторије, обезбедила пет вакцина, опрему, респираторе, подсетио је Лончар и нагласио да све то ипак није довољно, јер вирус не можемо победити док сви не будемо сигурни и вакцинисани.

"Захвални смо америчким пријатељима који нам помажу и овом донацијом за институте и промоцију вакцинације, како би дошли до победе и ојачали све националне капацитете који доприносе очувању здравља", рекао је Лончар.

 

ИНЕП једина референтна установа за антитела

Лончар је изјавио да је ИНЕП - Институт за примену нуклеарне енергије једина референтна установа у Србији која може да изда сертификат за антитела.

"За сада признајемо само сертификат и резултате антитела добијене из ИНЕП-а, јер морамо да гарантујемо поузданост резултата. ИНЕП испуњава све услове, не желимо да се брукамо ни пред собом ни пред светом", одговорио је Лончар на питање новинара везано за проблеме грађана око добијања дигиталног сертификата, а урадили су тест на антитела у приватим лабораторијама.

Ниједна приватна лабораторија нема дозволу за проверу антитела после прележане короне да би се прихватили ти резулати па онда ни надлежни у Европи, рекао је Лончар.

Лончар је додао да је важно да се смањи простор за злоупотребе, које постоје и у свету, и да резултат где год на свету, у САД, ЕУ и кад год буде провераван, буде исти.

"Када нам и друге лабораторије буду гарантовале такве резултате прихватићемо", рекао је Лончар и нагласио да је то у интересу свих.

Лончар је нагласио да је циљ, када је реч о потврдама да људе убеде да не беже од истине, да не гледају како да дођу до потврде, већ да изаберу једноставнији пут - да се вакцинишу.

Лончар је додао и да ће до петка или сутра саопштити информације о броју вакцинисаних људи који су умрли од корона вируса.

 

 

Извор: Танјуг