Вести

Лончар: Више од 99 одсто хоспитализованих није вакцинисано

На болничком лечењу тренутно се налази 5.607 пацијената, а преко од 99 одсто њих није вакцинисано, изјавио је министар здравља Златибор Лончар.

Лончар је појаснио да је анализом код хоспитализованих, која је урађена током викенда, утврђено да има и оних који су се заразили између две дозе, али то само показује да они нису испоштовали мере.

"Анализа је доказала да би, пошто Србија има довољно вакцина и све услове да систем нормално функционише, ове бројке биле мање да је више људи вакцинисано", рекао је Лончар.

Лончар објашњава да је вероватноћа да на болничком лечењу заврше грађани који су примили обе дозе вакцине, а ипак се заразе вирусом, много мања, а и ако се деси, клиничка слика је лакша.

"То су искуства која тренутно видимо и суштина је да нема опуштања док се довољно људи не вакцинише. Сви смо свесни да се мере не спроводе како би требало, али пад броја новозаражених последњих дана искључиво је резултат вакцинације”, рекао је Лончар.

Када је реч о новим сојевима вируса корона, Лончар каже да је потребно у што краћем року вакцинисати што већи број људи, јер се на тај начин спречава ширење вируса и не дозвољава му се да мутира.

 

 

Извор: Танјуг