Вести

Мали: Биће новца за повећање плата и пензија

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је очекивана стопа раста у Србији шест одсто, али да ће бити и већа, до 6,5 одсто, па ће бити новца за инвестиције, као и за повећање плата и пензија.

Мали је рекао да ће се ићи на плате од 600 евра и најавио да ће у септембру или октобру "имати лепе вести за пензионере".

"Оно што хоћу да кажем грађанима Србије јесте да ми и даље спроводимо трећи програм подршке грађанима и привреди и да су прошле године спроведена два програма вредна осам милијарди евра и спасили смо нашу економију", истакао је Мали.

Мали је додао да је Србија успела да избегне масовна отпуштања и затварање фабрика.

Мали је подсетио да је од стране државе исплаћено 50 одсто од три минималне зараде, по 30 евра свим грађанима, по 60 евра незапосленима, по 100 евра грађанима на Косову и Метохији, а незапосленима на Косову и Метохији по 200 евра.

"Остаје да, као што смо и обећали, у јулу и августу исплатимо једну пуну минималну зараду за оне који раде у области туризма и угоститељства, рент-а-кар агенцијама, туристичким водичима. Такође на јесен по 50 евра за пензионере и по 30 евра за остале грађане", рекао је Мали и додао да је политика државе везана за раст стандарда грађана, као и за улагања у инфраструктуру.

 

Војска Србије показала сву снагу, доказ јаке економије

Мали је изјавио да је данашња војна вежба "Муњевити Удар 2021" на војном полигону на Пештеру код Сјенице показала сву снагу Војске Србије у одвраћању евентуалне агресије на нашу територију и нагласио да Србија не би могла да има такву војску да нема јаку економију.

Мали је рекао да је као грађанин био импресиониран оним што је Војска Србије данас приказала и нагласио да ће се наставити улагања у војску.

"Ради се о потпуно другачијој војсци, ако погледате опрему и људство, то је потпуно другачија слика наше земље", рекао је Мали.

Мали је подсетио да у време када је председник Александар Вучић био министар одбране, Војска Србија имала је два МиГ-а 21, које су звали "мртвачки сандуци".

"Имала је један МиГ- 29 који није могао да полети, а данас сте имали прилике да видите 11 МиГ-ова 29, потпуно наоружаних, четврта плус генерација. Сваки од тих МиГ-ова, са целокупним наоружањем, кошта између 90 и 100 милиона евра. Не бисмо могли да имамо такву врсту да нам није јака економија", навео је Мали.

Мали је нагласио да је Србија војно неутрална земља и да жели да одржава заједничке вежбе у савезима и да има добру економску сарадњу са свима, како и да остане фактор мира и стабилности у региону.

Подсетио је и на плате у Војсци, те навео да је мартовска плата у односу на новембарску била 17,6 одсто већа, упркос пандемији корона вируса.

"Много улажемо у војску и улагаћемо још више", поручио је Мали.

Осврнуо се и на критике у вези са прављењем буџета сваке године, које, како је рекао, стижу од Фискалног савета и из иностранства због великих улагања у војску.

"Србија улаже у све, имамо новца упркос корони, наше јавне финансије су стабилне, јавни дуг у односу на БДП је испод 60 одсто, нема инфлације, нема промена курса... Улажемо у оно што је за нас приоритет, а приоритет су инфраструктура, путеви, болнице, пораст животног стандарда грађана Србије, пораст плата и пензија, али и улагање у нашу војску. Ми од те стратегије нећемо одустати", поручио је Мали.

Мали је додао да је у питању одбрамбени механизам како би Србија заштитила своју територију и како би избегла да уђе у "неке ратове који су били у прошлости".

"Да избегнемо оно што је Вучић рекао - да се било које српско дете врати у сандуку. То је слика коју не жели да види док је председник и то довољно говори у прилог томе да хоћемо и сарадњу, хоћемо да причамо и разговарамо, али постоји граница и ова наша војска чува ту границу", закључио је Мали.

 

О Петници: Најстрожије казнити све, одговорни појединци

Мали је, коментаришући оптужбе за сексуално злостављање у истраживачкој станици "Петница", осудио било какво насиље, а посебно према женама и поручио да очекује да ће сви који су били укључени у овај случај бити најстрожије кажњени.

Мали је нагласио да жели да Петница изађе из свега тога, напомињући да је у питању симбол научног рада и великог броја истраживача који су прошли кроз ову установу.

"Ово је, по мени, одговорност појединаца и ја бих то тако гледао, да видимо ко су ти појединци који су ово урадили и да буду најстрожије кажњени. Видите да се у ово време прича о тим стварима и те девојке имају храбрости да кажу шта им се десило, нисам сигуран да се то дешавало у прошлости. То је важно, јер постоји већи осећај сигурности и поверења у систем", рекао је Мали.

Мали је подсетио и на инцидент на Ади Циганлији, где је младић шутирао своју девојку и истакао да је полиција одмах реаговала и ухапсила тог мушкарца.

Поводом инцидента у Председништву Србије, до којег је дошло када су у зграду ушли лидер Народне странке Вук Јеремић и његови сарадници Мирослав Алексић, Борислав Новаковић и Владимир Гајић ради физичког обрачуна са председником Србије, Мали је рекао да те претње и увреде говоре о њима и оценио да ће грађани Србије то препознати на изборима.

"Шта је политика овде?", упитао је Мали.

Мали је председнику Вучићу поручио да "идемо путем који смо кренули".

"Јасна је визија, јасна је стратегија и он (Вучић) би поново сишао њима (из НС), али ја га молим да не размишља о томе, него да размишља и о новим ауто-путевима и фабрикама", поручио је Мали.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк