Вести

Мали: Боримо се за животни стандард грађана

Потпредседник Владе и министар финансија Републике Србије Синиша Мали изјавио је да је пријава деце за новчану помоћ од 10.000 динара завршена ноћас и да је за овај вид помоћи пријављено 1.100.668 деце.

Мали је на ТВ Пинк навео да ће тај износ 25. и 26. септембра бити исплаћен за децу.

"Пријавило се 840.000 родитеља, што мајки , што самохраних очева. То само показује да смо на прави начин направили ову меру и да смо је применили у правом тренутку. Септембар је, кренула је школа, свима треба нека помоћ. Видели сте да је то додатни начин да се боримо против инфлације", рекао је Мали.

Министар Мали се осврнуо и на јефтиније цене још 16 производа у акцији "Боља цена", које су почеле да важе од јуче, наводећи да је испуњено обећање које је дато грађанима.

"За мене је важно да смо испунили прво обећање које смо дали. Председник Србије је рекао да ће од среде 16 производа бити на снижењу, отишао сам да видим да ли је тако и да ли тих производа има довољно. Реч је о додатном снижењу на производе од пре десетак дана", навео је Мали.

Додао је да је значајно да грађани знају да постоји борба за њихов животни стандард и да се снизи инфлација, која је, како је објаснио, увезена и последица глобалних дешавања, попут енергетске кризе, короне и сукоба у Украјини.

"Свакодневно се боримо да умањимо те негативне последице и не само да сачувамо већ и да повећамо животни стандард грађана Србије. У снижавању инфлације помоћи ће и ове наше акције. У децембру ће инфлација бити једноцифрена - осам одсто, а просек за наредну годину је 4, 9 одсто", навео је Мали.

Како је рекао, у међувремену је донето неколико мера које ће помоћи у повећењу животног стандарда људи, као што је одлука Народне банке Србије да лимитира каматне стопе на стамбене кредите, док истовремено Европска централна банка наставља са повећањем каматних стопа.

Подсетио је да су јуче медицински и стоматолошки техничари добили први део увећане зараде за 5,5 одсто и да су они прва група запослених у јавном сектору којима ће лећи на рачуне већа примања.

"Веће плате за 5,5 одсто добиће наши просветари, медицинске сестре, техничари, неговатељице у установама социјалне заштите", рекао је Мали.

Министар Мали је подсетио да ће од октобра бити повећане пензије, а да ће од јануара бити још увећане за још 14,8 одсто, па ће просечна пензија износити 390 евра.

"За наше најстарије суграђане биће још једна једнократна помоћ од 20.000 динара крајем новембра, почетком децембра", навео је Мали.

Мали је рекао и да Србија упркос кризи расте, те да бележи раст БДП-а од 0,9 у првом, односно 1,7 одсто у другом кварталу ове године, али и да истовремено држи удео јавног дуга у БДП-у под контролом на 51 одсто, док је јавни дуг еврозоне 91-92 одсто.

"Стабилни смо и зато можемо свако обећање да испунимо", поручио је Мали.

Мали је рекао да ће у децембру у Србији просечна плата износити 840 евра, док је пре десет година износила 331 евро. 

"Упркос кризи на прави начин се боримо да умањимо негативне последице", рекао је Мали.

Мали је подсетио и да је држава од почетка пандемије помогла грађане и привреду са три пакета подршке, укупно у вредности више од девет милијарди евра.

Упркос пандемији, истакао је, сачували смо макроекономску стабилност и бележимо рекордан број запослених у Србији којих сада има око 2.360.000. 

"То је рекордна запосленост, односно имамо рекордно ниску стопу незапослености од 9,6 одсто, док је пре десет година она износила 25,9 одсто", навео је Мали.

Мали се захвалио пензионерима који разумеју политику свега што се спроводи, те позвао оне који нису до сада, да се пријаве за пензионерску картицу која ће им од 1. октобра доносити бројне попусте и погодности, будући да се за овај програм до сада пријавило око 600 компанија.

Како је навео, у питању су трговински ланци, маркети, апотеке, здравствене установе, позоришта, услужне делатности, али и "Путеви Србије", НИС и слично, где ће све пензионери имати попусте при куповини.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк