Вести

Мали: Бринемо о грађанима Србије

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали рекао је да су недељу за нама обележили усвајање ребаланса буџета, али и обраћање председника Републике Србије Александра Вучића који је најавио појефтињење појединих намирница.

Министар Мали рекао је да Србија сада има више новца и да је размишљала како да народу подели тај новац, а да смо сви видели како се опозиција понашала у Народној скупштини.

"То су људи који нису желели вама да повећамо пензије и плате. То су људи који су желели да спрече исплату 10.000 динара која креће овог месеца, јер је то све било у ребалансу буџета", рекао је министар Мали у "Новом викенд јутру" на телевизији Пинк.

Према његовим речима, упркос покушају опозиције да блокира усвајање ребаланса буџета, успели су да то усвоје.

"Ми ћемо крајем овог месеца свим мајкама, самохраним очевима са децом до 16 година исплатити помоћ од 10.000 динара. Скоро милион деце је пријављено. 988.000 деце је пријављено за помоћ од 10.000 динара. То значи да смо погодили меру - крај септембра, почетак школе", рекао је министар Мали.

Како је рекао, овим се показује снага јавних финансија, али и брига за оне којима је она најпотребнија.

Како је рекао, ту је и повећање плата просветарима, медицинским сестрама и техничарима, неговатељицама у установама социјалне заштите.

"Свима њима следи још додатно повећање од 10 одсто првог јануара. Далеко изнад нивоа инфлације, тако показујемо колико водимо бригу о грађанима Србије. Само у овој групи има 208.000 људи", рекао је министар Мали.

Министар Мали пензионерима је рекао да је однос државе према њима јасно видљив.

"Драги пензионери, и тај Ћута и Зеленовић, Алексић и остали су били против вашег повећања пензија. Упркос томе, усвојили смо ребаланс буџета. Погледајте наш однос према пензионерима уз захвалност за све оно што су урадили за нашу земљу. Ми смо прошле године повећали пензије 5,5 одсто. Онда смо имали једнократну исплату 20.000 у фебруару, сваком пензионеру. Онда смо имали ванредну индексацију у новембру 9 одсто. Па смо имали повећање у јануару, 12,1 одсто. Па сада ванредна индексација 5,5 одсто. Па нам следи повећање пензија 1. јануара 2024. године од 14,8 одсто. За две године повећали смо пензије за 56,1 одсто", рекао је Мали и додао:

- Додатно на то ми ћемо крајем новембра, почетком децембра исплатити 20.000 динара сваком пензионеру. Нама ће просечна пензија у јануару бити 390 евра. Пре 10 година је била 204. Свако обећање које смо дали, свако смо испунили.

Министар Мали нагласио је да упркос никада већој економској кризи и поремећају свега, ми и даље имамо макроекономску стабилност и остварујемо раст.

"Када је економија у питању ту нема случајности. Од 2020. године када је кренула корона, када је почела криза, држава је преузела највећи терет целокупне кризе на себе. Помагали смо пензионерима, привреди. Управо тешке реформе кроз које смо прошли показале су свој ефекат у кризи, када је било најпотребније. Нама ће ове године БДП бити рекордних 68,9 милијарди евра. Толика је вредност свега што створимо у току једне године. Пре 10 година је био 33,4 милијарде. Више него за дупло смо повећали сведност нашу, све што стварамо. Ми побеђујемо и даље", рекао је министар Мали и додао:

- Није ово лако, не дешава нам се случајно. Погледајте Немачку и неке много развијеније земље које су већ у рецесији. Једна мала Србија и даље се држи. Нама је удео јавног дуга у БДП-у 50,8 одсто на данашњи дан. Далеко испод нивоа мастрихта, а просек Еврозоне је 91 или 92 одсто. У јуну месецу имали смо 2.310.000 запослених, никада већи број на овај број становника. Нама економија ради, то су људи који плаћају порезе и доприносе. Пре 10 година, након колапса који нам је оставила претходна власт, у Србији је било 1.800.000 запослених. То је 500 хиљада нових радних места.

Министар Мали нагласио је да је важан кредибилитет који је Србија створила.

"То је политика мира и стабилности, испунили смо свако обећање које смо дали. Србија зато данас представља доминантну економију у региону. Читали сте вероватно да ће и Хрватска у рецесију до краја године. Ми и даље имамо позитивну стопу раста. Кроз ребаланс буџета желимо да наставимо да имамо тражњу, да нам је животни стандард и даље позитиван. Да људи троше и да се економија обрће, и да даље кроз инвестиције и капиталне пројекте, наставимо да привлачимо инвестиције", рекао је министар Мали.

 

 

Извор: ТВ Пинк