Вести

Мали: Ђилас се у лице смеје грађанима Србије

Поводом афере "Маурицијус" министар финансија Синиша Мали изјавио је да се овде ради о огромном новцу - преко 10 милиона евра које Ђилас контролише преко својих фирми.

Посебно ме брине изјава људи из Новости који кажу да има преко 50 милиона евра и питање је колико заиста има новца нашег народа који је изнео из државе. Подсетио бих како је све кренуло: Новости су објавиле да Ђилас има рачун на Маурицијусу са преко 5,7 милиона евра. Објављен је и податак да у Швајцарској Драган, Гојко Ђилас и Паскал Шмит имају рачун са преко 600.000 евра, рекао је Мали.

Истиче да су то документи који су сада предмет истраге о томе како је новац изнет напоље.

Чим имате велики број рачуна, компанија и новца, онда то указује на, или утају пореза или прање новца, рекао је Мали.

Додаје да не зна сврху његове конференције за штампу јер није одговарао на питања и остаће упамћен по изјави "живот дајем, али изјаву за полиграф не".

Мали је подсетио и на податак да се Паскал Шмит доводи у везу са 30 компанија у пореским рајевима. Подсетио је и на то да Ђилас има милионе у Хонгконгу, на рачуну компаније за коју је потврдио да је његова. Ова компанија има скоро 3,3 милиона евра на рачуну.

Он и управља овим рачуном, заједно са Паскал Шмитом. Овде је реч о озбиљној хоботници, а рачуне и новац контролишу или Драган Ђилас, или Гојко Ђилас, или Паскал Шмит. Ово је новац који је изнет из Србије када је Ђилас био на власти и то је новац грађана Србије, рекао је Мали.

Додаје да, пар дана пре објаве Новости, Вучић је поручио Ђиласу да не каже да нема рачуне. Отад се Ђилас само смејао, а када су докази ту - он одбија да одговара на питања.

Ради се о криминалном делу ако се докаже утаја пореза. Није проблем имати оволики новац ако је пријављен, стечен легално и ако је плаћен порез на њега, рекао је Мали.

Пре уласка у политику пријавио је 75.000 евра, а после - 24 милиона. Поставља се питање како је овај новац зарадио.

Мали је рекао да, ако је новац изнесен из земље док је обављао јавну функцију, ово треба да је предмет истраге. Очигледно је, како је рекао, да се нешто крије, а то што неће да одговори на питање новинара у вези са рачунима, јасно такође говори да Ђилас крије чињенице.

Министар је рекао да око Ђиласа влада велика паника и хистерија.

Како да демантују било шта, шта да кажу? Новинари који су дошли до овога имају све податке, то није могуће демантовати. Зато Ђилас не жели да одговара и прети тужбама, али на полиграф никако не жели да иде.

Постоје 3 институције у чијој је надлежности овај случај. Закон о порезу на доходак грађана, члан 7, Порез на капиталну добит, Порез на дивиденде, за које је питање да ли је Драган Ђилас пријавио то или не. Он је као резидент ове државе, неко ко више од 190 дана проводи у нашој земљи и у обавези је да то пријави.

Мали је показао и документ који доказује да Ђилас има рачун у "Deutsche Securities Mauritius LTD" на Маурицијусу, а на којем је Ђилас "холдер". На овом рачуну је 5,7 милиона евра.

Ако нисте читали, Драган Ђилас 2014. године у априлу продаје Бугарину "Direct media" за 17,5 милиона евра. Овде се потврђује да је овај новац дала фирма Драгана Шолака. Годину дана касније исти Бугарин преноси "Direct media" на компанију "Ascanius", за коју се утврђује да је Драган Ђилас иза ње. 2018. године "Ascanius" - "United group" - "Direct media" продаје за 50 и нешто милиона евра. Нормалан човек ово не може да похвата, нагласио је Мали.

Да ли је плаћен порез за овај новац? Да ли је плаћена дивиденда? На два или три рачуна 10 милиона евра. Ко зна колико је ту рачуна и пара. Нека надлежни органи утврде да ли је плаћен порез на овај новац.

Министар је подсетио да је ступио на снагу Закон о пореклу имовине и истиче да је Влада посвећена борби против корупције и да нико не сме да буде аболиран такве врсте истраге.

 

Конференција против новинара

Драган Ђилас је организовао конференцију за штампу на којој није хтео да одговара на новинарска питања у вези са афером "Маурицијус". Уз то, новинари "Новости" брутално су извређани.

Мали је истакао да ни амбасадори ЕУ нису стали у одбрану новинарке Новости. Мали је рекао да није разумео поенту конференције, јер Ђилас није хтео да на истој одговара на питања.

- Рекао је да неће да одговара на питања, а онда и да ће новинари да добију кривичне пријаве. Када су га питали хоће ли на полиграф, рекао је "живот дајем, изјаву за полиграф не". По овоме ће, мислим, остати упамћен. Тај карактер потпуне ароганције и бахатости нема везе са стварношћу! Сваки политичар и поштен човек може и мора да одговори на питања о овом новцу. Мој страх је да то можда не ради намерно, већ да би скренуо тему са новца и да би се заборавило да је прво и основно питање да ли има рачуне и новац на рачунима у иностранству, рекао је министар.

 

Дијалог

Дијалог власти и опозиције требало би да почне крајем марта уз посредство ЕУ.

Мали је рекао да опозиционе странке не могу међусобно да се договоре око кључних питања.

- Ми ћемо разговарати са свима и лично мислим да је разговор важан. Наш став је ту јасан. С друге стране немам утисак да део опозиције и представници бившег режима, који су законе и писали, могу да се договоре око тога како ће да се представљају, која им је платформа. То говори да их брига за ствари које су важне грађанима. Радимо на томе да се унапреде услови, али је важна и политика и програм. Ако вам је политика Маурицијус, грађани Србије то неће подржати, рекао је министар.

 

Авакси

Мали се захвалио лекарима који се свакодневно боре и истиче да не разуме неодговорност људи.

- Људи умиру у целом свету и једино вакцина вас штити да не умрете. Србија је друга у Европи по вакцинисанима на 100 грађана, а први смо по броју ревакцинисаних. Србија је у свету седма по броју ревакцинисаних, рекао је министар.

Истиче да је једини начин да се изборимо да се вакцинишемо.

 

 

Извор: ТВ Пинк