Вести

Мали: До банкрота су нас довели они који нас данас критикују

Члан Председништва Српске напредне странке и министар финансија Синиша Мали реаговао је на текст из медија под насловом "Шминкање стварности уочи избора. Бајке о економском тигру", и додао да се у том тексту доводе у питање подаци Републичког завода за статистику (РЗС), који примењује међународно утврђене методе и изворе података.

Мали је навео да се настављају покушаји да се обмане јавност и да се унизе економски успеси Србије, поређењем са привредним растом земаља региона, које су наводно, према том тексту, брже расле од наше земље.

"Чињенице су, међутим, сасвим другачије. Након 2012. године, када нам се земља налазила пред потпуним финансијским колапсом, морали смо да спроведемо мере тешке, али неопходне фискалне консолидације. Сходно томе, било је немогуће достизати високе стопе раста, и то би свако ко се бави економијом требао да зна", навео је Мали.

Занимљиво је, каже, да су нас до банкрота довели управо ти критичари, који данас оспоравају економске успехе.

"Ти исти људи су радили у Министарству финансија, на веома високим позицијама, и у складу са тим били доносиоци одлука", рекао је Мали.

По завршетку рефоми, подсећа, привреда Србије почела је убрзано да се развија, па је тако, истиче, кумулативни раст од 2017. године, када је завршена фискална консолидација, до ове године, износио 17,2 одсто.

Наводи да је у истом периоду, Хрватска имала кумулативни раст 5,4 одсто, Северна Македонија 6,4 одсто, Црна Гора 8,4 одсто, Босна и Херцеговина девет одсто и Албанија 11,4 одсто.

"Такође, уколико се посматра последњих 10 година, у смислу кумулативног раста БДП-а, а које обухватају и период тешких реформи и фискалне консолидације, наша земља је и даље међу најбрже растућим економијама у региону", истакао је Мали.

Каже да су се економска снага и стабилност јавних финансија Србије показале и током пандемије корона вируса, када је Србија, и поред највеће економске кризе, има пад од тек минус један одсто.

"То је био међу најбољим резултатима у целој Европи, а посебно када се има у виду да су економски снажније државе од наше имале и двоцифрен пад стопе раста БДП", рекао је Мали.

Истиче да се ове године очекује раст БДП од 6,5% одсто.

Мали је критичаре упитао да ли је "бајка или реалност" то што су од 1. јануара ове године, након године пандемије, повећане пензије, плате у јавном сектору и минимална цена рада и да ли нас очекују даља повећања?

"Да ли је бајка да је држава са три пакета економских мера подршке, укупно вредна око осам милијарди евра, односно 17,4 одсто БДП, помогла привреду и грађане Србије, чиме је сачувана наша привреда, очувана радна места и животни стандард грађана?", рекао је Мали.

Реалност је, каже, и то да ће Србија до краја године имати чак 10 ауто-путева и брзих саобраћајница у изградњи, да је прилив страних директних инвестиција у првих седам месеци ове године износио две милијарде и 72 милиона евра, што је, истиче, за око 30 одсто више у односу на исти период 2020. године.

"Не треба заборавити ни податак да је БДП по становнику порастао са око 4.600 евра на 6.700 евра у периоду од 2012. до 2020. године, односно за око 2.100 евра, што је око 43 одсто", закључио је Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг