Вести

Мали: До сутра пријава за 10.000 динара помоћи

Пријава за једнократну новчану помоћ од 10.000 динара за свако дете у Србији старости до 16 година завршава се сутра, 20. септембра, подсетио је потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали и најавио да исплата помоћи почиње 25. септембра.

Како је рекао, то је рок до када родитељи и старатељи деце могу да се пријаве за исплату новца која почиње 25. септембра.

Пријава се одвија путем портала Управе за трезор, на адреси идп.трезор.гов.рс, а подносилац пријаве уноси број личне карте и свој матични број, као и назив банке у којој жели да буде уплаћен новац.

Министар Мали додао је да се у претходних месец дана, од 20. августа откад траје пријављивање, на листи за исплату до сада нашло 1.026.901 дете.

Рачунајући и децу из хранитељских и социјално угрожених породица, која су аутоматски пријављена, њих 67.162, то значи да је до сада пријављено укупно 1.094.063 деце.

Право на помоћ остварује укупно 1.190.000 деце.

"Ребаласном буџета за ову помоћ одвојили смо 11,9 милијарди динара или око 100 милиона евра у ту намену, а убрзо по завршетку пријаве, већ од 25. септембра, ћемо почети са исплатом. У свакој кризи улога државе је да покаже снагу и да подржи своје грађане, нарочито њене најосетљивије категорије као што су деца", истакао је министар Мали.

Подсетио је да се ова помоћ може добити за свако дете које је држављанин Републике Србије, а које је рођено 21. новембра 2006. године или након тог датума.

Како је додао, током претходне четири године неколико повезаних криза које су пореметиле економске токове у целом свету, па и у Србији, држава је мислила о свим категоријама грађана, па је тако и грађане и привреду помогла пакетима помоћи од девет милијарди евра.

"Имали смо исплату свим пунолетним грађанима, помоћ пензионерима, помоћ деци и сада нас након исплате ових 10.000 динара очекује и исплата по 20.000 динара свим пензионерима. Желимо да олакшамо ефекте инфлације, да подржимо грађане онда када им је најпотребније и то и радимо", закључио је министар Мали.

Министар Мали поручио је да паралелно са исплатама различитих врста помоћи, не изостају ни повећања плата и пензија, све како би се анулирале последице раста цена, пре свега хране, на тржишту.

Тако су, како је навео, већ почеле исплате увећаних дела зараде медицинским сестрама и техничарима, а током септембра и октобра биће исплаћене увећане зараде и у просвети и установама социјалне заштите.

"Потом у октобру следи још једно повећање пензија од 5,5 одсто", истакао је министар Мали.

Уз све ово, закључио је, пребродићемо и ову кризу, а сви напори су усмерени ка томе да је грађани у што мањој мери осете.

 

 

 

Извор: Танјуг