Вести

Мали: Држава највише помаже онима којима је помоћ најпотребнија

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је да је стопа раста БДП Србије у трећем кварталу ове године била 3,5 одсто и да ће укупан раст ове године износити 3,5 одсто.

Министар Мали поручио је, гостујући на РТС 1, да влада никада неће одустати од борбе против сиромаштва и већег животног стандарда грађана.

"То је веома висока стопа раста, расте нам индустрија, расте нам грађевинарство, расте услужна делатност. С обзиром на то да растемо и у првом и у другом кварталу, потпуно смо по динамици да ове године наш БДП порасте 2,5 одсто", рекао је министар Мали.

Истакао је да је због кризе велики број земаља ЕУ у рецесији, док Србија и даље расте.

Додао је да, када је животни стандард грађана Србије у питању, влада не одустаје од своје стратегије и економске политике, усмерене на повећање плата и пензија, као и повећање минималних зарада и пуну запосленост.

"Већ у децембру ове године, просечна плата у Србији биће 840 евра, поређење ради пре само 10 година била је 329 евра, иде нам повећање од 10 одсто од 1. јануара додатно на то. Када су пензије у питању, дакле, од 1. јануара са повећањем од 14,8 одсто и све је то у буџету за наредну годину. Дакле, просечна пензија у Србији биће 390 евра. Поређење ради, пре само 10 година била је 204 евра. И минимална зарада нам расте за рекордних 17,8 одсто од 1. јануара и идемо на преко 400 евра, то јест 47.154 динара", рекао је министар Мали.

Како је навео, најважнији фактор борбе против сиромаштва и за бољи животни стандард је управо овај да у Србији данас имамо рекордан број запослених - 2.360.000 људи ради, плаћа порезе и доприносе.

"То је пола милиона нових радних места креираних у последњих 10 година, што је најважнији показатељ да људи, осим што имају веће плате, веће пензије, веће минималне зараде, имају и сигуран посао", поручио је министар Мали.

Како је рекао, влада је припремила читав сет мера против инфлације, а које је према његовим речима настала због короне, рата у Украјини, рекордног раста цена у сектору енергетике.

"Раст пензија у првих девет месеци ове године је 7,2 одсто у реалном износу. И повећање плата и повећање пензија у последње две године је изнад нивоа инфлације. И са том стратегијом настављамо и од 1. јануара наредне године", рекао је министар Мали.

Министар Мали одбацио је критике опозиције да се помоћ грађанима даје неселективно, рекавши да је то борба за бољи стандард грађана.

Рекао је да је то борба за животни стандард грађана Србије.

"Следи помоћ пензионерима и 30. новембра исплатићемо 20.000 динара додатну једнократну помоћ нашим пензионерима. То је подршка њиховом животном стандарду. Помоћи ћемо сада са 10.000 динара све примаоце новчане социјалне помоћи", рекао је министар Мали.

Подсетио је да је исплаћено и 10.000 динара мајкама за свако дете до 16 година.

"Дакле, ако погледате плату у августу, последњи податак, у односу на август прошле године, просечна плата је за 2,6 одсто већа у реалном износу", истакао је министар Мали.

Министар Мали додао је да не живимо у златном добу, али да су наше перформанске добре.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1