Вести

Мали: Држава све обавезе испуњава на време

Инфлација у Србији пада и у мају ће се вратити у циљани оквир од 3,0 плус минус 1,5 одсто, изјавио је потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали и поновио да је са ММФ-ом договорена промена обрачуна цене гаса за привреду од 1. маја.

Тиме се, рекао је министар Мали, жели помоћи привреди, да плате буду веће и да се отварају нова радна места.

Министар Мали је рекао гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а да је на разговорима са ММФ-ом било речи и о могућем повећању пензија.

"Пензије смо у последње две године повећали за 56 одсто, а видећемо у августу или септембру како стојимо и да ли део новца који ћемо имати можемо да дамо грађанима", рекао је министар Мали.

Нагласио је да је стање јавних финансија у Србији стабилно, да на државном рачуну имамо око 453 милијарде динара и да држава све обавезе испуњава на време.

Министар Мали навео је да је делегација Међународног монетарног фонда све аспекте српске економске политике оценила као добре и веома успешне и похвалила отпорност српске привреде.

"Најважнија финансијска институција на свету, потврдила је да нам је сваки макроекономски показатељ добар", истакао је министар Мали.

Нагласио је да је Србија прошле године забележила раст од 2,5 одсто, док је бруто домаћи производ премашио 69 милијарди евра. 

Поновио је да је стопа незапослености у земљи 9,1 одсто и истакао да је просечна јануарска зарада достигла суму од 818 евра и да би она до краја ове године требало да износи 930 евра, а до 2027. године 1.400 евра, док би те године минимална плата и просечна пензија требало да буду 650 евра. 

Министар Мали нагласио је да је изложба "ЕXPО 2027" највећа развојна шанса Србије и да се очекује да је посети око три милиона посетилаца.

Министар Мали је навео да се не одустаје ни од једне инвестиције и да се тренутно гради девет ауто-путева и брзих саобраћајница, што су према његовим речима нови извори раста, будући да после путева долазе нове фабрике.

"До 2027. године бруто домаћи производ ће достићи 100 милијарди евра и Србија ће тада бити много другачија него она из 2012, када је БДП био 33 милијарде", закључио је министар Мали.

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1