Вести

Мали: Држава води рачуна о сваком динару

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали рекао је данас, посетивши радове на Експу, да је то највеће градилиште у Србији, најважнија развојна шанса и 2027. године и највећа светска манифестација, јер се очекује три милиона људи, а да би БДП Србије те године требало да буде 100 милијарди евра.

"То је велика развојна шанса, јер тамо се гради и нови Експо, нови сајамски простор, нови акватик центар и нови стадион, а тиме јачамо екомонију, јер више градилишта самим тим значи и више радних места", рекао је Мали за РТС.

Истакао је да је пре неколико месеци представљен пројекат који се зове "Србија 2027" (Скок у будућност), који подразумева 323 пројеката у целој Србији везаних за "Експо".

"Очекујемо да ћемо те године имати 100 милијарди евра БДП-а", нагласио је Мали и додао да је пре десетак година било свега 35 милијарде евра.

Напоменуо је и да нам екомонија константно расте, па је ове године раст БДП-а у Србији 4,6 одсто у првом кварталу, а у Европи свега 0,4 одсто.

"Јачамо економију и тиме стварамо могућност за веће плате и пензије", поручио је Мали.

"Дакле, хоћемо да се убрзано приближавамо стандарду Европске уније, да отварамо нова радна места, да јачамо нашу економију, јачамо наш буџет, јер тиме стварамо основу за подизање плата и пензија", навео је Мали.

Мали је истакао да је данас на градилишту "EXPO" радило више од 500 радника уз огроман број машина.

"Две важне вести за грађане Србије: сви шипови, они дугачки стубови који иду у земљу, а има их укупно тачно 1.647 за цео "EXPO" већ су постављени, а данас смо поставили и први шип за национални стадион", нагласио је Мали.

Према његовим речима, дубина шипова када је "EXPO" у питању иде и до 18 метара, а дубина када је реч о стадиону због топографије иде и до 25 метара дубоко.

"Тако да су то озбиљни грађевински радови за покретање целе наше грађевинске индустрије и, дакле, покрећемо нашу привреду, а с друге стране, градимо нешто што ће бити симбол града Београда и наше земље", нагласио је Мали.

Мали је као посебно важно истакао да се, када су ти објекти у питању, то све ради због људи, да би им било боље.

"Дакле, и тај стадион треба неко да користи, јер биће ту неких талентованих клинаца који ће ту да уче да играју фудбал, да се баве спортом. На "EXPO" имаћемо хиљаде и хиљаде манифестација, дакле, када градимо саобраћајнице, градимо и да би људи путовали брже, сигурније, да би били атрактивнији за отварање неких фабрика, а када градимо мостове, градимо и зато да би спајали људе", каже Мали.

Напомиње да је Србија прошла фискалну консолидацију и да води рачуна о сваком динару, о сваком макроекономском индикатору.

"Наш јавни дуг у односу на БДП је 47,6 одсто, док је просек Европске уније 89 одсто и уз рекордно ниску незапосленост, имамо рекордно високу запосленост", навео је Мали.

Према његовим речима, у Србији је било 4,5 милијарди страних директних инвестиција прошле године.

"Више од 60 одсто свега што дође од инвестиција у региону Западног Балкана, дође у Србију", рекао је Мали.

Истакао је да држава има фискалну стабилност и изузетно низак фискални дефицит.

"Када све саберете и када погледате, то даје поверење и кредибилитет да будете атрактивни, да будете привлачни, јер циљ нам је да расту плате и пензије", наводи Мали.

Мали је подсетио на обећање да ће Србија крајем следеће године имати просечну плату од 1.000 евра.

"Сада смо негде на 820 евра, што је потпуно у плану и динамици да до краја наредне године просечна зарада буде 1.000 евра", истакао је Мали.

Мали је напоменуо да земља тако постаје озбиљно атрактивна за људе из региона, из даљих земаља, као што су на крају крајева и Русија, и Молдавија, и Украјина.

"Да људи дођу да живе овде у Србији, да такође проналазе посао, да заснивају своје породице, да једноставно и наш број становника овде расте из године у годину, плус, наравно, да нам расте и животни стандард", напомиње Мали.

Указао је и на то да из године у годину у Србији расте број туриста.

"Кроз атракције, као што је, рецимо, и онај "Скајвок" на Каблару, или било која друга атракција по Србији коју смо изградили, а поред Националног стадиона градићемо и три велика тематска парка, у Београду и велики акваријум, и све ће то привлачиће људе да први пут дођу у Србију", истиче Мали.

Према његовим речима, Ер Србија у том подухвату има веома важну улогу.

"То је најбрже растућа авио-компанија у региону, јер смо једина од 11 земаља која има своју националну авио-компанију и летимо у Њујорк, Чикаго, Пекинг, а до краја године и у Шангај и у Гванжу", рекао је и додао да директна конекција привлачи већи број туриста и пословних људи.

Мали истиче да тај број људи који долази и број инвестиција који долази због кредибилитета, зато што је испуњено свако обећање које је дато и што води одговорну економску политику, заснованој на миру и стабилности.

"С друге стране, имамо споразуме о слободној трговини, као рецимо овај најновији са Кином, па када инвестирате у Србију, можете да извозите у све те земље света без неких пореза и царина", истакао је Мали.

 

Србија сада има рекордно ниску незапосленост

Мали је рекао да Србија сада има рекордно ниску незапосленост од 9,1 одсто, упркос кризи која траје око четири године, почев од короне и поремећаја у ланцима снабдевања, до енергетске кризе и конфликта у Украјини.

Мали је подсетио да је 2012. године стопа незапослености у земљи износила 25,9 одсто.

"Дакле, сваки четврти човек у Србији био је без посла", навео је Мали, нагласивши да је данас незапослен мање него сваки десети житељ Србије.

Мали је, током данашњег обиласка радова на комплексу "EXPO", истакао да је то "највеће градилиште у Србији и најважнија развојна шанса земље".

"А реализацијом једног дела плана, који је везан за "EXPO", први пут ћемо повезати и Аеродром "Никола Тесла" са Брзим возом, са Прокопом, а одатле идемо до Националног стадиона, до "EXPO" и онда продужујемо до Обреновца", рекао је Мали.

Истакао је да је то доказ како "једна инвестиција буквално гура и вуче другу".

Напоменуо је и да су након 50 година грађани Београда дочекали нову главну железничку станицу.

"Отворили смо је и, као што видите, тамо се гради пословни парк, па ће тај део Београда изгледати потпуно другачије", рекао је Мали.

Подсетио и да је испуњено обећање о возовима који путују брзинама од 200 км на сат.

"Имате брзе возове на релацији Београд-Нови Сад, до краја године биће завршена и пруга до Суботице, коју већ крећемо, буквално данас, сутра да радимо", рекао је Мали.

Поручио је на крају да све то мења Србију и, наравно, Београд.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1