Вести

Мали: "EXPO 2027." године симбол напретка Србије

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали разговарао је са генералним секретаром Међународног бироа за изложбе (Bureau International des Expositions – BIE)  Димитријем Керкентзесом кога је упознао са плановима и динамиком радова на изградњи објеката и инфраструктуре за специјализовану изложбу "ЕХРО 2027." чији ће Србија бити домаћин. 

"Имао сам прилику да угостим генералног секретара Међународног бироа за изложбе, управо оне организације која нам је доделила да будемо домаћини ЕКСПО 2027. Велика част је то и победа наше земље и свих грађана Србије. Победили смо једну Америку, Аргентину, Шпанију, Тајланд. У тој оштрој конкуренцији добили смо могућност да представимо себе и наш пријатељ Димитри дошао је у Србију да обиђе радове с обзиром на то да су радови на  "ЕХРО 2027." , новом Националном стадиону већ кренули и да види како теку припреме“, рекао је министар Мали.

Министар Мали је подсетио да је већ усвојен закон који се односи на организацију ЕКСПА, а основано је и Координационо тело које се бави организацијом овог догађаја.

"Огроман значај придајемо томе јер ће те 2027. године бити 15 година од 2012. године када нам је земља била на ивици банкрота. Само 15 година касније то ће бити велики симбол напретка и развоја наше земље. Бићемо домаћини највећег светског догађаја те године. Очекујемо три милиона посетилаца и преко милијарду евра директне и индиректне користи за нашу земљу“, рекао је министар Мали.

Министар Мали је додао да за грађане Србије то значи додатне инвестиције.

"Као што је председник Александар Вучић најавио инвестираћемо у свим градовима и локалним самоуправама – у канализационе мреже, фабрике за пречишћавање отпадних вода, али такође и у фасаде, аутопутеве, брзе саобраћајнице, у све оно што подиже квалитет живота грађана и што нам омогућава да се представимо на најбољи могући начин 2027. године“, рекао је министар Мали. 

Министар Мали је рекао да Србија побеђује у ономе у чему до сада није побеђивала а то је економија и то у конкуренцији са много већим и развијенијим земљама на свету.

Министар Мали је недавно посетио градилиште  "ЕХРО 2027." у Сурчину где су већ започети припремни радови на изградњи објеката. На том месту где ће бити "ЕХРО 2027." изложба, градиће се осим изложбених хала и Национални фудбалски стадион и 1.500 нових станова. 

Радови се одвијају предвиђеном динамиком како би све било завршено до краја 2026. године.

 

 

 

Извор: Танјуг