Вести

Мали: "ЕXPO 2027" највећи развојни потенцијал

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је вечерас да "ЕXPO 2027" може да буде највећи потенцијални мотор развоја српске економије.

"Сматрамо да је "ЕXPO 2027" највећи развојни потенцијал, највећи потенцијални мотор развоја наше економије, нашег друштва у целини. Програм који смо јуче представили, "Скок у будућност", управо се односи на све аспекте и нашег живота, и живота наше деце у будућности. Желимо да у наредне три године, не само да се представимо свету, јер ћемо бити центар света као домаћини, то је највећа манифестација у свету те године, већ желимо да градимо", истакао је министар Мали.

Министар Мали је додао да влада жели да изгради путеве, брзе саобраћајнице, домове здравља, школе, болнице.

"Хоћемо да изградимо све што је неопходно да се повећа квалитет живота. Желимо да испунимо обећање које смо дали, да 2027. године просечна плата буде 1.400 евра, просечна пензија 650 евра и минимална зарада 650 евра, која је пре само 10, 11 година била 15.700 динара", истакао је министар Мали.

Министар Мали је указао да глобална криза траје од 2020. године.

"Криза је почела када је кренула корона, па енергетска криза, конфликт у Украјини, конфликт у Гази и сада ово што се дешава у Јемену, дакле, геополитички ствари нису најбоље. Али оно што зависи од нас - да, хоћемо да инвестирамо у нашу инфрастрктуру, у нашу децу, свака подршка је потребна, ово нема везе са политиком, избори су давно готови. Ово је програм за Србију", навео је министар Мали.

Министар Мали је рекао да је циљ да Србија буде много другачија, боља, развијенија.

"Прошле године БДП је био преко 69 милијарди евра, то је огроман скок у односу на 2012. годину, када је био негде око 33 милијарде. Ако ове године остваримо раст од 3,5 одсто, следеће четири одсто, оне тамо четири одсто, ми долазимо до преко 92 милијарде евра нашег бруто домаћег производа. Ако нађемо нове изворе раста, као што је "ЕXPO" , идемо на 100 милијарди евра. То је вредност свега што произведете у једној години у земљи. Пре само 10, 11 година, све што вреди у Србији било је вредно 33 милијарди евра, а за само три године може да вреди 100. То јесте зајамац", истакао је министар Мали.

Министар Мали је подсетио на то како је Србија добила организацију "ЕXPO 2027".

"Ми смо у веома тешкој конкуренцији прошле године победили једну Америку, Аргентину, Тајланд, Шпанију, дакле, највећи број земаља света дао је поверење Србији да организује такву манифестацију. Улагањем у све аспекте друштвеног живота можемо да потпуно променимо нашу Србију. Јесу рокови кратки, али нема разлога да не успемо у томе", навео је министар Мали.

Министар Мали је рекао да након формирања нове владе очекује ребаланс буџета.

"За кога радимо све те путеве, за кога да спремамо "ЕXPO" ако немамо више деце? Стопа фертилитета нам расте из године у годину, што је добро, а ми хоћемо додатно да подстакнемо раст наталитета у Србији. Ви сада, за прворођено дете имате помоћ од неких 380.000 динара. План је да у наредних неколико месеци повећамо на 500.000 динара. За другорођено дете, са 480.000 на 600.000 динара. За трећерођено имате 2,1 милиона динара. За четврто дете добијете скоро три милиона динара. То показује снагу наших финансија. Најважније нам је да инвестирамо у наше бебе", рекао је министар Мали.

Министар Мали је напоменуо да је веома важна и брига о људима.

"Та социјална инклузија је један веома важан аспекат о којем причамо неколико дана уназад. Постоје неки људи у Србији који нису на прави начин искористили шансу до данас. Хоћемо њима да дамо поново шансу. Брига о најсиромашнијима, најугроженијима. Та брига показује степен развоја једног друштва. То је суштина програма "скок у будућност", појаснио је министар Мали.

Министар Мали је рекао да Србија нема никаквих проблема са финансијама.

"Обезбедићемо 16 милијарди евра додатно, дакле то је цео једногодишњи буџет у односу на све што је инвестирано. Имамо план, потребни су нам људи, капацитети, да све остваримо. Србија 2027. године хоће, може и треба другачије да изгледа, да нашој деци оставимо, и свима нама, једно лепо место за живот", поручио је министар Мали.

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1