Вести

Мали: "EXPO" ће бити највеће градилиште у овом делу Европе

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали поручио је данас, приликом обиласка припремних радова на локацији у Сурчину на којој ће бити изграђен комплекс за Експо 2027, да ће тај простор постати највеће градилише у овом делу Европе.

"Овај део Београда, уз Макишко поље где се гради прва линија метроа, постаће највеће градилиште у овом делу Европе. Некада је то био Београд на води који се полако завршава", рекао је министар Мали новинарима приликом представљања плана изградње комплекса у Сурчину.

Министар Мали истакао је да до децембра 2026. године морају бити предати кључеви павиљона свим земљама учесницима манифестације Експо.

"То значи да за мање од три године морамо све да изградимо и инфраструктурно обезбедимо", нагласио је министар Мали.

Подсетио је да је изградња комплекса на 250 хектара започета у јулу 2023. године.

У току су радови на изградњи линијске инфраструктуре за потребе развоја новог комплекса у оквиру кога ће бити изграђен, поред сајамског простора, и Национални стадион, резиденцијални комплекси и акватик центар, навео је министар Мали.

Министар Мали нагасио је да ће укупна површина изложбених објеката износити 230.000 метара квадратних.

Министар Мали рекао је да ће Национални стадион бити право ремек дело и да ће се за то постарати познати архитекта Марк Фенвик.

"Око стадиона ће бити паркинг места за 9.000 аутомобила", истакао је министар Мали и додао да постоји огромна жеља да се настави са развијањем садржаја на овој локацији.

"Постоји доста идеја, а једна је изградња стазе за мото трке", истиче министар Мали.

Напоменуо је да очекује иницијативу од домаћих приватних фирми око укључивања у пројекат и навео да је у резиденцијалном комплексу планирана изградња 160.000 квадратних метара станова.

 

 

Надам се да ће надлежни органи пронаћи особу која стоји иза претњи Вучићу

Министар Мали изразио је наду да ће надлежни органи пронаћи особу која стоји иза претњи председнику Србије Александру Вучићу које су данас освануле на друштвеним мрежама.

Министар Мали је на конференцији за новинаре, на молбу да прокометарише претње упућене Вучићу, рекао да постоје људи који "једноставно мрзе Србију и који сваки успех сматрају својим неуспехом".

"Највећа препрека њима за остварење њихових циљева управо је Александар Вучић, особа која води нашу земљу, особа која се на крају крајева бори за све ово о чему говорим. Без њега, без лидера као што је он, не бисмо имали ни мир и стабилност за коју се боримо, не бисмо имали ни овакав напредак, не бисмо имали начин на који бисмо нашој деци оставили нешто боље", навео је министар Мали.

Минстар Мали додао је да би волео да такве ствари престану да се догађају и да сви буду јединствени када су у питању пројекти и подухвати којима једноставно мењамо Србију.

"Нема везе ово са политиком, нема везе ово са странкама, нема ово на крају крајева везе ни са ким од нас појединачно, има везе са свим грађанима Србије. Ако то можемо једанпут у историји да уредимо, ја бих био најсрећнији, најпоноснији. Надам се да ћемо успети", навео је министар Мали.

 

Финансије су нам стабилне, можемо да финансирамо пројекат Експо

Министар Мали поручио је данас да су финансије Србије стабилне и да неће бити проблема са финансирањем овог пројекта.

Министар Мали је након обиласка подручја на којем ће бити изграђен сајамски простор, Национални стадион, резиденцијални комплекси и акватик центар рекао да пројекат Експо представља велику одговорност да се у кратком временском периоду заврше сви објекти.

Министар Мали истакао је да је терен у Сурчину веома захтеван и да је потребно насути између један и три метра камена, песка и земље како би се цео терен изравнао.

"На крају овог пројекта имаћемо око 4,5 милиона кубика насутог песка и 930 хиљада кубика камена", прецизирао је министар Мали.

Министар Мали рекао је да се на простор будућег Експо комплекса доводи сва потребна инфраструктура како би радови изван земље кренули на пролеће.

Министар Мали нагласио је да ће у Сурчину бити изграђен "један нови град".

"Сваки циљ који поставили до сада и свако обећање које смо дали испунили смо у динар и у дан, нема разлога да обећање које смо дали да ћемо бити спремни до децембра 2026. не испунимо", поручио је министар Мали.

Министар Мали поновио је да је Експо према његовом суду највећа развојна шанса Србије, а да ће догађај 2027. године бити права шанса да се представи све што је урађено.

"Председник Србије Александар Вучић јуче је представио програм"Скок у будућност - Србија Ехпо 2027". Уложићемо огроман новац али је потребно да се сви заједно потрудимо да нам Србија изгледа потпуно другачије. Да уложимо у образовање, културу, пруге и путеве. Да подигнемо плате на 1.400 евра у просеку 2027. године. Да нам просечна пензија буде 650 евра. Минимална зарада такође 650 евра. Да завршимо изградњу мреже ауто-путева, мреже брзих саобраћајница", рекао је Министар Мали.

Такође, министар Мали додао је да, ако успемо у свему томе, 2027. године имаћемо бруто домаћи производ од преко 92 милијарде евра.

"Поређења ради, само 2012. године тај БДП био нам је само 33 милијарде. Прошле године, 2023, прешли смо ниво од 69 милијарди, али ако само буде мало боља геополитичка ситуација, ако можда будемо били и мало вреднији и посвећенији, можда и дођемо до те магичне бројке од 100 милијарди евра 2027. године нашег бруто домаћег производа", истакао је министар Мали.

Министар Мали је навео да пројекат изградње вреди око 1,7 милијарди евра и да ће додатно подстаћи грађевинску индустрију.

"Пројекти, као што је Експо, даће нам могућност да погурамо нашу привреду, нашу грађевинску индустрију, да учинимо нашу земљу атрактивнијом, да нам дође још више страних инвеститора, да отварамо још више фабрика како бисмо смањивали незапосленост, како би нам расле плате", рекао је министар Мали.

Зато је, према његовим рећима, програм "Скок у будућност" управо усмерен на то да цела Србија иде напред и да развија и улаже у школе и факултете, вештачку интелигенцију, "да улаже у људе на крају крајева, осим инфраструктуре, путева, железнице и свега осталог".

"Од 2020. године траје криза у свету, кренула је са короном, па након тога је уследила енергетска криза, конфликт у Украјини, велики проблеми у снабдевању, сад имате сукоб такође поред обала Јемена, дакле, све то утиче на стабилност, све то утиче на неку равнотежу, неки баланс у свету. Сваки тај шок негативно утиче и на раст и на развој и на планиране инвестиције и на крају крајева на дозу оптимизма коју треба да имате у целом свету, да би свет ишао напред. То ме брине највише. Ја се надам да ће разум бити тај који ће преовладати и да ћемо имати мир", поручио је министар Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг