Вести

Мали: Имаћемо још ниже каматне стопе у Србији

Министар финансија у Влади Републике Србије, Синиша Мали, рекао је да је Србија уштедела 11,6 милијарди динара рефинансирањем скупог кредита из 2011. године и објаснио да је од тада до данас могло да буде изграђено, примера ради, пет клиничких центара, да се бивша власт задужила по каматној стопи какву је држава добила јуче на Лондонској берзи.

Мали је рекао да се Србија други пут ове године појавила на међународном финансијском тржишту и искористила тренутак да рефинансира скупе кредите, у овом случају из 2011. године, по каматној стопи од 7,25 одсто.

“Бивша власт се задуживала да би исплаћивала плате и пензије, јер тада није постојала никаква привредна активност. Ми радимо другачије. Те њихове скупе кредите рефинансирамо и штедимо грађанима новац”, рекао је Мали.

Мали је поновио да је Србија јуче емитовала обвезницу од 1,2 милијарде долара по стопи од 1,225 одсто, наводећи да је истог дана каматна стопа, након хеџинг транскације, била 1,066 одсто, што је донело уштеду од 11,6 милијарди динара у наредних десет година.

“Грађани треба да знају да што су ниже каматне стопе по којима се држава задужује, то су ниже каматне стопе у банкама у смислу стамбених кредита, лизинга и свега осталог тако да и поред пандемије корона вируса очекујем да ћемо на основу јучерашњег резултата имати још ниже каматне стопе у Србији. То је важно и за грађане и за предузећа", рекао је Мали.

Мали је обајснио да је могло да се уштеди пола милијарде евра да се бивша власт задужила по стопи од 2,125 одсто, а не по 7,25 одсто.

 

Два стуба буџета за 2021. годину

Мали је рекао да се Предлог буџета за 2021. годину ослања на два стуба, један је подизање стандарда грађана, а други повећање капиталних инвестиција и достизање пројектованог раста од шест одсто.

Мали је подсетио да је Влада Републике Србије већ усвојила Нацрт буџет на седници и да се Предлог већ налази у скупштинској процедури.

“И поред кризе са ковидом идемо са повећањем пензија од 5,9 одсто од 1. јануара 2021. године, као и са повећањем минималне цене рада од 6,6 одсто и уз то имамо смањење оптерећења на зараде”, истакао је Мали и додао да ће се за здравствене раднике од 1. јануара 2021.године плате повећати за пет одсто, а за остале 3,5 одсто, а затим ће од априла бити додатног повећања за још 1,5 одсто.

На тај начин се повећања и тражња за робом и услугама, чиме се подржава и ниво привредне активности и остварује пројектована стопа раста од шест одсто.

Мали је рекао да капиталне инвестиције у Предлогу буџета за 2021. годину износе 330,6 милијарди динара, што је 5,5 одсто буџета.

“Показало се да што више држава инвестира у јавну инфраструктуру и капиталне инвестиције тиме се више охрабрују и приватни инвеститори да улажу”, рекао је Мали.

Мали је рекао да је у првих десет месеци 2020.године било 1,9 милијарди евра страних инвесриција, што је преко 60 одсто укупних инвестиција у цео регион Западног Балкана.

 

 

Извор: Танјуг