Вести

Мали: Имамо интересе Србије и борићемо се за њих

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је вечерас да се Србија суочава са изузетно тешким изазовима, као никада у скорашњој историји, и да председник Србије Александар Вучић и Влада Србије раде заједно као тим да би спречили пријем тзв. Косова у Савет Европе (СЕ) и да се изгласа резолуција о Сребреници у Уједињеним нацијама.

"Не знамо да ли ћемо победити, није лако, нису нам неке велике шансе као што је и председник онако конзервативно и песимистично рекао, али с друге стране ћемо дати све од себе. Дакле, председник Вучић је упутио и писма свим лидерима који су у Савету Европе, земаља који су у Савету Европе, нека од тих писама су персонализована, чекамо одговор", рекао је Мали у емисији ''Хит твит'' на ТВ Пинку. 

Мали је истакао да се кроз пријем тзв. Косова у СЕ отвара огромна Пандорина кутија и да је то свима јасно.

С друге стране, додао је, питање зашто сада, после 29 година, резолуција о Сребреници, када је познато да је председник Вучић био тамо и поклонио се жртвама, а његове изјаве су увек усмерене ка миру, стабилности и поштовању Дејтонског споразума.

"Осећај свих нас је, не осећај, реалност, да они желе да Србија иде назад. Они не желе да Србија иде напред. Они желе све нас да врате у ту неку прошлост. Зашто сада, после 29 година, се отвара та Пандорина кутија? Онда видите да, с друге стране, немају решење за кризу која се дешава у Украјини пошто очигледно Путин побеђује тамо. Дакле, онда ајмо да се иживљавамо, на некој малој Србији и да видимо да бар неку победу остваре, с обзиром да им иду избори за Европски парламент, у Великој Британији  и у САД", поручио је Мали.

Он је додао да је председник Вучић данас прилично горко говорио о такозваним партнерима и такозваним пријатељима. 

Мали је рекао да има утисак да је Србија стално попуштала како би допринела проналажењу компромиса и очувању мира и стабилности. 

"Да ли је Приштина било шта урадила? Није урадила. Није ништа урадила. Ал опет ево, награђују их за неки пријем у Савет Европе, за неку визну либерализацију. Они јесу њихова беба и увек ће бити њихова беба и увек ће да их подржавају", приметио је Мали.

Али с друге стране, нагласио је, ми морамо да будемо свесни где смо, шта смо и да је ово такође шанса. 

"Шанса да покажемо колико се Србија променила и колико је поштована у свету. Неће њима ово бити лако. О томе је Вучић говорио. Неће они баш тако да извојевају победу и у Генералној скупштини УН, нити у Савету Европе. Има ту земаља које су нама пријатељи, има с друге стране и тих који су такозвани партнери", рекао је Мали. 

Подсетио је на идеју коју је председник Александар Вучић данас поменуо, када је рекао да ће се, уколико резолуција о Сребреници буде усвојена, Србија кандидовати да буде нестална чланица СБ УН.

Мали је навео да се кандидат за несталног члана бира из региона централне и источне Европе наредне године, па је одговор Србије на евентуално доношење резолуције да се кандидује за то место.

"Две земље које су у НАТО су се кандидовале, кандидоваћемо се и ми. Па да видимо ко ће добити већи број гласова", рекао је Мали.

На питање зашто Владимиру Штимцу из коалиције НАДА смета то што се Вук Јеремић прикључио тиму који покушава да спречи пријем тзв. Косова у СЕ, Мали је одговорио да њихови поступци довољно говоре о њима и њиховој политици. 

"Толико су државотворна странка да кад год треба да се бори за Србију, за интересе Србије, тада их нема нигде. Шта више, и критикује оне који хоће и желе да се боре за интересе Србије. Председник Вучић се осврнуо на поступак Вука Јеремића и захвалио му се на томе што је осетио тренутак када свака помоћ је добродошла", поручио је Мали. 

 

Посета Француској показала да постоји огромно поштовање према Вучићу и Србији 

Мали је оценио је вечерас да је посета српске државне делегације Француској показала да постоји огромно поштовање према председнику Србије Александру Вучићу, али и према српском народу. 

"Видели сте начин на који је дочекан. Видели сте са коликим поштовањем, са почастима, и то нису почасти и поштовање само њему директно као председнику. То важи за цео српски народ и то показује такође колико је Србија напредовала", изјавио је Мали.

Мали је истакао да Вучић "није имао проблем" да одговори француском председнику Емануелу Макрону током изјава у Јелисејској палати и да му укаже на истиниту ситуацију на Косову и Метохији.

Навео је да је током посете делегације Паризу било речи и о економским и о политичким темама и истакао је економску сарадњу две земље.

"Хоћу да вас подсетим да француске компаније данас у Србији запошљавају преко 11.000 људи. Када слетите на Београдски аеродром (Ванси) видите и сами колико се аеродром променио. Ове године ћемо имати 10 милиона путника који ће проћи кроз Београдски аеродром. Растемо, развијамо се. Београдски метро гради француска компанија. Имамо стратешки интерес, економски интерес, да што већи број француских компанија дође у Србију да запосле наше људе, да се тако развијемо, да нам расте БДП", рекао је Мали. 

На вест о доласку бренда Луј Витон у Србију, он је упитао шта има лоше да светски бренд дође у Београд.

"Хоћемо да нам ти брендови дођу у Србију. Хоћемо да дође у Београд. Хоћемо да покажемо да се стварно развијамо, да идемо напред", рекао је Мали. 

Подсетио је да је српска делегација разговарала ЕДФ-ом, француском електропривредом, за коју је рекао да је једна од највећих компанија на свету у области производње струје, која је прошле године имала добит од 140 милијарди евра.

Истакао је да ниједном речи није било говора о складиштењу нуклеарног отпада у Србији, као што није било говора о ЕПС-у, јер су многи, како каже Мали, причали да је делегација отишли тамо да га прода.

Додао је да је разговарао са највећом компанијом у Француској која се бави производњом летећих таксија и навео да их је позвао да дођу у Београд, да на ЕXПО 2027. године представе и ту нову технологију. 

"И наравно, било је разговора и о томе како да јачамо нашу војску, како да јачамо нашу одбрамбену индустрију", сумирао је Мали посету Паризу.

Говорећи о посети кинеског председника Си Ђинпинга Србији која ће се десити ове године, Мали је истакао да је Србија једна од само три европске земље које ће посетити Си, што, како је оценио, говори о значају Србије.

На питање да прокоментарише неслогу опозиције око изласка на београдске изборе, Мали је рекао да свима њима циљ само да дођу на власт, док су им мотиви другачији, па је делу опозиције, оцењује он, мотив искључиво новац.

На питање да прокоментарише одсуство подршке опозицији од стране међународних фактора у Србији, Мали је рекао да је проблем опозиције што их народ у Србији не жели.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк