Вести

Мали: Исплата половине минималне зараде за април креће у понедељак

Исплата половине минималне зараде за април, из трећег пакета државне помоћи, почеће у понедељак, поручио је министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали.

За њу се пријавило 230.805 предузетника и привредних субјеката.

"Укупан износ који ћемо исплатити за 1.122.787 запослених је 17,2 милијарде динара", прецизирао је Мали.

Ово је друга по реду исплата половине минималца.

"Прву смо исплатили 8. априла и за то је било опредељено 17,5 милијарди динара, док ће у јуну бити исплаћена последња рата половине минималца коју смо предвидели трећим пакетом помоћи привреди", рекао је Мали.

На питање како ће се поделити помоћ грађанима Мали је рекао да ће сваки пензионер укупно добити 110 евра, а подстицај за вакцинисане је 3.000 динара.

"Сви пензионери су испаћени прошле недеље, у петак је исплаћено по 3.000 динара за кориснике социјалне помоћи, у среду креће исплата и осталим грађанима који су се пријавили за помоћ државе. Пријавило се преко 3 милиона грађана за нових 30 евра. Проше године смо имали најмањи пад Бруто домаћег производа у Европи, нисмо имали отпуштања у привреди. Идемо да што пре створимо колективни имунитет како би се економија у потпуности отворила", рекао је Мали.

О критикама које су добили на рачун мера помоћи грађанима, Мали је напоменуо да "када остварите резултате после тога многи ћуте".

"Неки су имали замерке и на помоћ од 100 евра, нама је та мера била важна да се покажем да је држава јака и да брине о грађанима. Држава је ту да грађани виде да у доба кризе имају на кога да се ослоне. Вакцине смо набавили на време, први смо на ранг листи у Европи према броју ревакцинисаних становника. Држава је показала да је одговорна и да је испунила своја обећања. За било какве критике, могу се прво погледати резултати које смо остварили, показали смо се на прави начин у доба највеће здравствене и економске кризе боримо", рекао је Мали.

Мали је поручио и да је председник Републике Србије Александар Вучић особа која се бори за бољу Србију, способан је да све спроведе у дело. Резултати вакцинације и економије говоре да је држава била спремна да се у доба највеће кризе понашала одговорно.

"Која је то земља у јануару месецу, у доба највеће кризе, имала повећање пензија? Имали смо и повећање минималне зараде и плата у јавном сектору, преузели смо терет кризе на себе. Радили смо тако да људи што мање осете последице ове велике кризе. Појединци су тражили и да будемо селективни у подели помоћи грађанима, то је дискриминација. Ми смо успели свима да помогнемо и грађанима и привреди, имамо и секторске мере за угоститеље, уметнике и аутопревознике. Нисмо никога занемарили у доба ове кризе. Посебно ми је драго што нам расту плате и пензије, то је велики успех који смо остварили", закључио је Мали.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи