Вести

Мали: Истрага о Ђиласовим рачунима у више од 50 земаља

Министар финансија Синиша Мали је изјавио да Управа за спречавање прања новца покреће званичну истрагу о рачунима Драгана Ђиласа у иностранству на основу докумената објављених у медијима, као и да ће тражити податке из земаља које се спомињу.

Мали је рекао да поседовање офшор компаније није незаконито ако су оне пријављене и ако се на све трансакције и новац на рачунима плаћа порез, али да је проблем то што Ђилас данима и месецима, тврди да нема рачуне на Маурицијусу и у Хонгконгу и да новинари лажу.

“Има мали милион офшор компанија као што је Асканијус, који је везан за продају “Дајрект медије“ што потврђује његову везу са Драганом Шолаком од 2014.године, и утају пореза од поновне продаје “Дајрект медије“ за више од 52 милиона евра“, рекао је Мали.

Мали је указао да је то новац грађана Србије које је Ђилас зарадио док је био на власти тргујући секундама и ко зна чиме, и изнео у пореске рајеве ван домашаја пореских органа Србије.

Истрага ће, рекао је Мали, да утврди да ли је тај новац зарадио легално, али је подсетио на Ђиласову изјаву да је пре уласка у политику зарадио 75.000, а да је у његовој имовинској карти 25 милиона евра вредност некретнина и имовине.

“Шта ће вам рачуни у Хонгконгу и на Маурицијусу уколико нешто не кријете и немате проблем са законом“, рекао је Мали.

Мали је рекао да је претходну недељу обележила вест о Ђиласовим рачунима на Маурицијусу, у Швајцарској и Хонгконгу на којима има више од 10 милиона евра, али да је забрињавајуће што су медији најавили да њихова истрага и даље траје и да по њиховим сазнањима Ђилас има више од 50 рачуна у 17 земаља света.

Подсетио је да је у медијима објављено да Ђилас на рачуну у “Дојче секјурити Маурицијус лимитид“ има 5,7 милиона евра, а да на рачуну компаније Мултиком АГ у Швајцарској има више од 600.000 евра.

“На само та два рачуна Ђилас има 6,4 милиона евра“, рекао је Мали.

Упитан да ли су објављене информације заиста тачне и одговор Ђиласа да је реч о фалсификовању, Мали је узвратио питањем да ли би “озбиљне новине“ као што су "Новости" то себи дозволиле, и додао да је Ђилас на прес конференцији одбио да одговори на питање да ли има те рачуне, као и да је рекао да не жели да иде на полиграф.

“Ако нешто не крије и ако нешто од овога није тачно, зашто није отишао на полиграф“, упитао је Мали.

На констатацију да је Ђилас рекао да Дојче банка на Маурицијусу не постоји и да се тим поводом огласила и Дојче банка наводећи да је крајем 2018.године вратила своју дозволу за рад на Маурицијусу и да се од тада у тој земљи не води ниједан рачун за клијенте, Мали је рекао да се у документу, који су објавиле "Новости", не ради о Дојче банци већ о “Дојче секјурити Маурицијус лимитид“, институцији која је у власништву Дојче банке и која и даље постоји.

Мали је показао документ са листом институција које су у 2020. регистроване да су у власништву Дојче банке, да је међу њима “Дојче секјурити Маурицијус лимитид“, као и извештај из привредног регистра на Маурицијусу са ПИБ бројем.

“То је класична замена теза и огромна лаж коју је измислио Ђилас. Он доводи у заблуду грађане и покушава да на јефтин начин потпуно скрене тему“, рекао је Мали.

Указао је да су објављена и документа која показују да Ђилас има рачуне у Швајцарској који се води на компанију “Мултиком Опен АГ“ на којој има 600.000 евра, као и да у Хонгконгу на рачуну који се води на исту компанију има 3,3 милиона евра.

На питање које су поставили поједини медији, да ако је Ђилас крив, зашто није ухапшен, Мали је рекао да није лако доћи до података о десетинама рачуна у више од 17 земаља света и да иза тога стоји озбиљан рад, као и да Управа за спречавање прања новца покреће званичну истрагу и да ће тражити податке из тих земаља.

 

 

 

Извор: Танјуг/ ТВ Прва