Вести

Мали: Излазак на референдум битан за све грађане Србије

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали позвао је грађане Србије да изађу сутра на референдум, да заокруже "да" и гласају за унапређење у области владавине права, независно судство и за самостално тужилаштво.

Мали је рекао да је излазак на референдум битан за све грађане Србије и будућност наше земље.

"Да гласамо за све вредности које не само да ће нас довести корак ближе ка Европској унији, него које су за нас важне. И да престанемо да слушамо празне приче разних који говоре да је то партијски, политички референдум", поручио је Мали и још једном поновио да је важно да грађани изађу на референдум и заокруже "да".

"Још једном позивам све грађане да гласамо сутра сви заједно и да заокружимо "да" јер тиме гласамо за унапређење владавине права у нашој земљи", рекао је Мали.

 

Велико интересовање младих за помоћ од 100 евра

Скоро 250.000 младих пријавило се за једнократну новчану помоћ у износу од 100 евра за првих 12 сати од почетка пријаве, саопштио је Мали.

Мали је нагласио да је то четвртина грађана који имају право на ову помоћ.

"Можете да се пријавите на адреси идп.трезор.гов.рс, а пријаве трају до 30. јануара. Са исплатама почињемо већ од 1. фебруара", нагласио је Мали.

У поноћ је почела пријава грађана за добијање државне помоћи, а Мали је раније рекао да се у првој минути се пријавило 1.370 људи.

"Огромно је интересовање за овај вид државне помоћи и мислим да то показује да смо погодили право у мету кад смо изашли са овим предлогом да помогнемо све младе од навршених 16 до навршених 29 година", навео је Мали.

Мали је нагласио да је држава издвојила та средства за младе како би се смањиле негативне последице вируса корона, али и помогло грађанима да што лакше преброде тежак период.

Истакао је да је преко друштвене мреже Инстаграм добијао коментаре младих на шта ће потрошити 100 евра и да су њихови одговори били различити.

"За плаћање испита, куповину патика, одеће, обуће, набавку књига", рекао је Мали.

Мали је подсетио да је током 2020. године држава исплатила 100 евра пунолетним грађанима, као и да је прошле године исплаћено 30+30+20 евра.

Додао је у претходном периоду на рачун пензионера уплаћено 50 евра, незапосленима 60 евра, људима који живе на Косову и Метохији 200 евра.

"На овај начин смо уложили огроман новац, али нам се тај новац и вратио. Нама је прошле године стопа раста економије била 7.5 одсто, апсолутно смо прваци и на врху смо Европе када је стопа раста економије у питању", рекао је Мали.

Додао је и да је држава успела да сачува фабрике, радна места и да покаже колико су стабилне финансије, те да свако дато обећање испуни.

Млади се за новчану помоћ могу пријавити на порталу Управе за трезор, на адреси идп.трезор.гов.рс , од данас до 30. јануара.

 

 

Извор: Танјуг