Вести

Мали: Излазимо из беде у коју су нас увалили 2011. године

Зелена обвезница вредности милијарду евра коју је Србија емитовала на међународном финансијском тржишту на рок од седам година служиће за финансирање "зелене агенде", односно пројеката из области заштите животне средине, изјаво је министар финансија Синиша Мали.

"Ту превасходно мислим на инвестиције у транспорт, да заменимо ове дизел локомотиве и наставимо електрификацију наше железничке мреже, мислим на наставак изградње канализације у целој Србији. Обећали смо да ће свако домаћинство имати свој прикључак на воду и канализацију, градимо фабрике за пречишћавање отпадних вода у локалним самоуправама", рекао је Мали.

Додао је да ће та средства бити коришћена и за финансирање енергетске ефикасности, односно замену столарије и соларне панеле.

"Ово је за нас веома важно, јер смо дали огроман сигнал, не само грађанима него целој међународној заједници, да је Србија потпуно посвећена тој зеленој агенди и то као једина земља на Балкану. С обзиром на важност чистог ваздуха ми ћемо у будућности још више новца инвестирати у то", рекао је министар Мали.

Додао је да је Србија јуче емитовала и конвенционалну обвезницу на период од 15 година ради рефинансирања старог дуга.

"Ми смо изашли на међународно тржиште капитала само да би исплатили старе дугове који нам доспевају у септембру, а који је узела претходна власт. Они су 2011. године задужили нашу земљу по зеленашкој каматној стопи од 7,25 одсто. Крајем септембра доспева 700 милиона и ми ћемо овај новац који смо узели јуче да искористимо да тих 700 милиона вратимо, да ни једна следећа влада нема терет тих старих скупих дугова који представљају финансијски колапс", оценио је Мали.

Нагласио је да је камата на нови дуг за рефинансирање старог задужења свега два одсто.

"Ја сад очекујем реакцију Ђиласа и свих осталих, али да им ''захвалим'' што су 2011. године толико и на такав начин задужили Србију. Ево господо, ми сад те ваше дугове враћамо, излазимо из те беде у коју сте нас увалили и идемо даље", поручио је Мали.

Министар финансија је оценио да ће раст БДП-а до краја године бити седам одсто и истакао да се све то дешава у условима корона кризе.

"Упркос свим мерама помоћи привреди и изградњи ковид болница и клиничких центара, нама је удео јавног дуга у БДП-у испод 60 одсто и биће тако до краја године као што смо обећали", рекао је Мали.

Навео је да Србија никада није више градила инфраструктуру и додао да ће са средствима до зелене обвезнице тај инвестициони циклус бити још појачан.

"Чекамо да видимо колике ће нам бити пензије и плате од следеће године. Влада је донела одлуку да се од наредне године минимална зарада повећа за 9,4 одсто, пви пут на преко 35.000 динара. Полако али сигурно достижемо ту минималну потрошачку корпу коју смо договорили заједно са синдикатима и тај податак показује успех који је Србија остварила у претходном периоду", рекао је Мали.

Подсетио је да ће следеће среде 22. септембра пензионери добити 50 евра помоћи, затим у новембру преосталих 30 евра за све грађане, и у децембру такође сви грађани добиће још 20 евра од државе.

Мали је нагласио да сви који су се раније пријавили да добију помоћ од два пута по 30 евра, нема потребе да се пријављују за још 20 евра у децембру.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк