Вести

Мали: Још један корак ближе инвестиционом рејтингу

Агенција за оцену кредитног рејтинга "Мудис" (Moody’s Ratings) потврдила је кредитни рејтинг Србије на нивоу "Ба2" и повећала изгледе са стабилних на позитивне, што је за Србију још један помак напред ка жељеном инвестиционом рејтингу, изјавио је први потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.

Оцена поменуте институције дошла је након што су и две друге реномиране рејтинг агенције, "S&P Global Ratings" и "Fitch Ratings", истим изгледом оцениле Србију раније ове године.

"То значи да нас у овом тренутку три велике рејтинг агенције виде као земљу која побољшава своје економске параметре, даје позитивне сигнале инвеститорима и може да обезбеди макроекономску стабилност, неопходну за даљи раст инвестиција", рекао је Мали и оценио да су овакве добре вести потврда Србији да настави започете реформе и агенду раста.

Мали је додао и да са новим изворима раста које стално ствара, Србија формира инвестициони амбијент који ће је пласирати на врх листе земаља пожељних за улагање.

"Све то је резултат свега што смо урадили у претходној деценији и дошло је време за признање нашег рада и труда. Поносни смо на ове резултате, које цео свет види", оценио је министар Мали.

У извештају агенције "Мудис" истиче се да је одлука о повећању изгледа кредитног рејтинга Републике Србије уследила након континуираног јачања економске и фискалне снаге, константног раста БДП-а и побољшаних фискалних перформанси, које превазилазе очекивања агенције.

Наводи се и да је кредитни рејтинг Србије подржан смањењем фискалних ризика у енергетском сектору државних предузећа и константним напретком у структурним реформама у оквиру аранжмана са ММФ-ом.

Након раста БДП-а од 2,5 одсто у 2023. години, Агенција предвиђа да ће се реални раст БДП-а повећати на 3,8 одсто у 2024. и 4,2 процента у 2025. години, као и да ће углавном бити вођен снажнијом домаћом тражњом, подржаном нижом инфлацијом, повољном динамиком тржишта рада и повећањем инвестиција.

Агенција оцењује и да би план развоја Владе Србије могао допринети расту БДП-а изнад очекивања "Мудиса", уколико се фокусира на инвестиције за решавање инфраструктурних недостатака.

"Реализација Пројекта 'Скок у будућност - Србија ЕКСПО 2027', довешће до повећања капиталних инвестиција у периоду 2024 - 2027. године".

Налгашава се и да је снажан учинак у оквиру садашњег стендбај аранжмана са ММФ-ом помогао Србији да очува макроекономску стабилност, учврсти фискалну политику и одржи ликвидност на високом нивоу.

На крају јула 2024. године резерве на рачуну су износиле чак 8,5 одсто БДП-а, док су на крају 2023. године износиле 5,5 одсто.

"Мудис" предвиђа да ће фискални дефицит остати на 2,2 одсто БДП-а у 2024. години и достићи 2,5 одсто БДП-а у 2025. години уз наставак постепеног смањења фискалног дефицита.

Агенција констатује да је учешће јавног дуга у БДП-у смањено са 57,8 одсто у 2020. на 52,3 одсто у 2023. години и очекује да ће у наредном периоду доћи до даљег смањења, тако да ће на крају 2025. године износити 51,7 одсто, а 2027. године 50 одсто.

 

 

 

Извор: Танјуг