Вести

Мали: Критике новчане помоћи грађанима неутемељене

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали  је негирао оцене бившег гувернера Народне банке Србије и професора Економског факултета Дејана Шошкића на рачун финансијске помоћи које ће Влада исплатити грађанима.

"То да нема говора да је Србија шампион, а да је помоћ грађанима ново задуживање могу да кажу само или озбиљно збуњени пропагандном машинеријом самозваног лидера опозиције, или они који сваки свој наступ малициозно користе да унизе резултате који се постижу упркос бројним проблемима које изазива пандемија вируса корона. Од бившег гувернера ипак сам очекивао мало више познавања материје, јер реалност је далеко од његове фикције", рекао је.

Мали је навео да појединци још од прошле године неоправдано критикују издвајања државе за све пунолетне грађане, које оцењују као неселективне.

"Неумесно је правити разлику између грађана и управо ту је разлика између нас и вас који сте некада владали овом земљом. Нажалост, требало је препознати размере пандемије која је утицала буквално на све грађане и то је основни разлог зашто се држава није определила за селективан приступ при подели помоћи. Уколико неко не жели, јер сматра да има довољно новца, не мора да се пријави за помоћ", рекао је Мали.

Додао је да Србија спада међу ретке земље које јавни дуг држе испод прописаних 60 одсто БДП-а, колико је предвиђено Мастрихтским споразумом и објаснио да смо чак и по том питању међу најбољим земљама у Европи.

Објашњава да је јавни дуг крајем марта био на 55,7 одсто БДП-а, а да је прошлу годину Србија успела да заврши са јавним дугом од 57,4 одсто БДП-а.

Мали је додао да се очекује да уз високе стопе раста ове године јавни дуг остане стабилан и испод 60 одсто БДП-а.

Мали је напоменуо да је раст БДП-а Србије у првом кварталу био 1,2 одсто у односу на исти период прошле године.

"Ми очекујемо да пребацимо раст од 10 одсто БДП-а у другом кварталу. Надамо се да ће то бити и више од 11 процената, а тада ћемо моћи да говоримо о расту већем од прогнозираног за ову годину. И прошле године смо имали један од најмањих падова БДП-а у Европи, а ове године оптимистично очекујемо да будемо у врху старог континента по питању успешности економије", рекао је Мали.

Напоменуо је да су успех Србије препознале светске финансијске организације попут Светске банке и Међународног монетарног фонда, које су дале за нијансу конзервативнију процену раста ове године од пет и 4,5 одсто.

 

 

 

Извор: Танјуг