Вести

Мали: Лавовски се боримо са инфлацијом

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали поручује, у интервјуу за Ало!, да се држава снажно бори са инфлацијом и да ће се изборити на начин да се ублаже последице које осећају грађани. Са њим смо разговарали и о изборима, опозицији, али кренули смо од најактуелније теме.

* У понедељак почиње исплата помоћи за децу од 10.000 динара, за колико дана ће та помоћ бити исплаћена?

- Укупно је успешно пријављено преко 1,1 милион деце, а сви они ће добити помоћ од 10.000 динара у два дана, 25. и 26. септембра. Најпре ће у понедељак новац добити пола милиона деце, а у уторак остатак. Уколико је некоме у току рекламација, оне ће бити надаље решаване и самим тим ће у складу са том динамиком и бити исплата. Систем је већ уходан, од почетка кризе, већ четврту годину помажемо и грађанима и привреди и не очекујем никакве проблеме. Имали смо већ исплату свим пунолетним грађанима, помоћ пензионерима, помоћ деци и сада нас након исплате ових 10.000 динара, очекује и исплата по 20.000 динара свим пензионерима. Желимо да олакшамо ефекте инфлације, да подржимо грађане онда када им је најпотребније, и то и радимо. За родитеље и старатеље је септембар месец када имају појачан удар на кућни буџет и зато је ова мера таргетирана управо ка њима. Радимо оно што је основна улога сваке државе - ту смо за своје грађане.

* Укупно 37 производа има ниже цене у оквиру акције "Боља цена", да ли можемо очекивати проширење тог списка у скорије време?

- Ниједна помоћ досад није била коначна, сваки пут смо због потврде добрих резултата, због добро таргетираних циљева, имали одличне повратне реакције, те смо наставили да помажемо. Сада је потребно да обезбедимо и довољан број прехрамбених производа по бољој цени, производа који су свакодневно битни за људе. Наставићемо са тим док год се тржиште не смири, боримо се лавовски са инфлацијом и изборићемо се на начин да ублажимо последице које осећају грађани.

* Паризер, чија је цена такође снижена, изазвао је бројне полемике, али и критике опозиције, како то коментаришете?

- Да, паризер се прилично осамосталио у тој причи, али увек је тако и било, док једни помажу грађанима, други то исмевају, само што се у том смеху на изборима замене улоге, па онда више није ни важно. Нема заиста ничег смешног у помоћи грађанима, онима којима је смешно грађани су баш на изборима и рекли шта мисле о том смеху. У једној емисији у којој је гостовао "истакнути опозиционар" као пример инфлације дата је цена сира маскарпоне, који је, ето, поскупео. И то вам је укратко огледало српске политичке сцене - која је подељена на оне који разумеју шта је потребно нашим грађанима, који разумеју њихове животне, свакодневне проблеме и који, срећом, управљају нашом земљом и  на оне салонске политичаре који у расхлађеном телевизијском студију нагађају којим би то мерама Србија могла да преброди светску економску кризу. И баш као што је паризер постао симбол борбе против инфлације, овај маскарпоне је симбол отуђености опозиције од народа, симбол неосетљивости опозиционих критичара на реалну борбу за животни стандард наших грађана. Ми имамо маскарпоне опозицију. Све је то у реду док год наши грађани имају власт која разуме њихове потребе.

* Истакли сте да вам се допао сендвич који сте појели у друштву председника Вучића и колеге Момировића, да ли је то први пут да једете паризер?

- Ми смо генерација која је одрасла на том паризеру, једемо га и данас и моја деца и ја, стварно не видим у чему је то толики проблем са паризером, који је опозицији постао највећи непријатељ.

* Да ли је председник јео сендвич са паризером?

- Наравно да је јео, заједно смо доручковали паризер и не видим ту баш никакав проблем нити сензацију. Узео је чак додатно и моју четвртину хлеба са паризером.

* Када смо код опозиције, послали су захтев у којем траже расписивање избора до краја децембра, сада прете протестима ако избори не буду одржани до краја године, како то коментаришете? Потписали су и тзв. договор за победу.

- Захтеви, протести - захтеви, протести. То је манифест српске опозиције. Они су без идеја, без конструктивног дијалога, без предлога за политику која ће дати вредност више животу наших грађана, без политичке културе. У дану када се председник Вучић бори за Косово у Уједињеним нацијама они потписују неки споразум који има за циљ искључиво рушење Вучића. А све време већ месецима говоре како се боре против насиља. Једно велико лицемерје опозиције. У тим истим данима док Вучић брани суверенитет наше земље у УН они се проводе на вашару у Шапцу.

* Да ли је СНС спремна за изборе у Београду, али и за ванредне парламентарне изборе?

- Српска напредна странка је увек спремна за изборе. Немамо проблем са тим да потврдимо шта грађани мисле о политици која се спроводи, шта мисле о успеху реформи, шта мисле о економским параметрима које бележи наша земља, о оријентисаности државе која је у тешкој економској кризи задржала фокус на грађанима и очувању привреде, радних места, раста БДП-а.

* Опозиција тврди да СНС сигурно губи изборе у главном граду, шта кажете на то, ви сте некада били градоначелник?

- Према изјавама представника опозиције, схватам да су они већ победили. Као што је председник Вучић и рекао, најлакше је онима који губе. Онима који побеђују сваки избори су тешки. Ми ћемо пред грађане, као и на сваким изборима, изаћи са резултатима, са плановима како да даље побољшамо квалитет њиховог живота. Хајде да пребројимо гласове, тад ћемо видети ко је добио изборе.

* Почела је и исплата већих плата, да ли је куповна моћ наших грађана заиста увећана?

- Увезена инфлација са којом се боримо је рак-рана сваке економије, па и наше. Константним повећањем и плата и пензија у претходне две године боримо се да примања наших грађана држимо изнад нивоа инфлације. У томе успевамо, али још важније, успевамо да и у реалном износу плате пребацују ниво поскупљења. Овог септембра смо подигли 5,5 одсто плате запосленима у просвети, медицинским сестрама и техничарима у здравству, неговатељицама у установама социјалне заштите, од октобра дижемо пензије за 5,5 одсто, а онда у јануару опет следи повећање пензија, али и плата у целом јавном сектору. Спроводимо политику борбе за очување и подизање животног стандарда грађана. Нема важнијег циља од тога.

* Очекујете ли даљи пад инфлације, шта нас чека до краја године?

- Циљамо да до краја године годишњу инфлацију сведемо на око осам одсто и да она настави да пада и током следеће године на пројектованих 4,9 одсто. Очекујем да се са свим овим спроведеним мерама изборимо с том пошасти економских токова.

 

Од 1. октобра бројни попусти за пензионере

* Преко 600 компанија се пријавило за акцију Пензионерска картица, шта све пензионери добијају овом акцијом?

- Примена пензионерских картица почиње 1. октобра, а њиховом употребом пензионери ће моћи да остваре бројне попусте и погодности, да купују јефтиније или да добију повољније услуге код привредних субјеката који покажу друштвену одговорност и прикључе се акцији. За картице се пријавило око 900.000 пензионера, а захваљујем се и свим компанијама које су се одазвале позиву да пруже повољније цене пензионерима. Осим највећих трговачких ланаца, ту је велики број апотека, пекара, затим офталмолошке ординације, приватне здравствене установе, лабораторије, књижаре, различите продавнице, остале установе које су битне за живот пензионера.

 

Важно ми је да будем у Вучићевом тиму

* Где видите себе након избора?

- Функције ми никад нису биле важне, па нису ни данас. Уколико добијемо поверење грађана, важно ми је да будем у тиму Александра Вучића.

 

 

 

Извор: Ало!