Вести

Мали: Мене искључиво занима интерес Србије

Потенцијална економска исплативост пројекта "Јадар" је вишеструка и то нико не може да оспори. Србија има прилику да искористи потенцијале наше земље богате рудама, али пре тога морамо да се изборимо са злонамерном политизацијом ове теме. У недостатку резултата ово је пројекат који су политичари искористили за малициозну политичку борбу", рекао је за НИН први потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали, говорећи о исплативости пројекта "Јадар" у оквиру велике економске анализе НИН-а о овом пројекту.

"Мене искључиво занима интерес Србије. А интерес Србије су даљи развој и даљи раст животног стандарда грађана. Тога нема без нових извора раста које морамо стално да стварамо. Ако све оставимо по страни, и чисто из економског угла говоримо о овом пројекту, бројке кажу да би та инвестиција износила више од 2,5 милијарди евра, што би је сврстало међу највеће индустријске гринфилд инвестиције у историји Републике Србије. То је јасно ако упоредимо да смо прошле године били препоносни на рекорд у приливу страних директних инвестиција, на нивоу од 4,5 милијарди евра. Дакле, један пројекат би донео више од половине досадашњих годишњих рекорда укупно", оценио је Мали.

Даље, у фази изградње пројекта „Јадар” било би отворено 3.500 радних места, а 1.300 запослених би радило на експлоатацији и преради у наредних неколико деценија. Ланац инвестиција се увек наставља па причамо и о потенцијалу привлачења и бројних других инвестиција, попут произвођача катода, батерија за електрична возила, па и самих произвођача електричних возила. Према проценама економске студије, све те инвестиције имају капацитет да отворе више од 20.000 висококвалификованих радних места што нас доводи до тога да се укупан ефекат на БДП процењује на износ од 11-12 милијарди евра или више од 16 одсто БДП-а.

Осим тога, апсолутни приоритет ове власти ће увек бити очување здравља људи, неугрожавање природне средине и поступање по стриктним прецизно дефинисаним протоколима који су безбедни за људе. Ни на шта осим тога нико никада не би пристао.

Овде не говоримо само о ископавању руде, већ желимо да направимо читав тзв. ланац вредности, за чиме постоји огромна потреба у Европској унији.

Сада се компоненте производе у различитим земљама, које се налазе на различитим континентима, а ми имамо шансу да све то буде код нас, што би имало огроман ефекат на нашу економију.

Министар Мали је прецизирао да пројекат “Јадар” има капацитет експлоатације 58.000 тона литијума годишње, а држава би приходовала више од 180 милиона евра годишње од пореза и рудне ренте.

"Само општина Лозница може на овај начин да приходује 25 милиона евра годишње од пореза и такси, што би јој дуплирало буџет. Годишња експлоатација литијума у Србији би могла да покрије 10 одсто годишњих потреба на светском нивоу. Ако знамо да се ово тржиште на сваких пет година троструко увећава, генерални потенцијал пројекта “Јадар” је да покрије половину европских потреба у 2027. Годишње може да покрије производњу батерија за чак милион возила", закључио је министар Мали.

 

 

 

Извор: НИН