Вести

Мали: ММФ и Светска банка препознале резултате Србије

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је имао одличне састанке са високим званичницима Међународног монетарног фонда и Светске банке, у оквиру учешћа на Годишњој скупштини тих међународних финансијских институција, као и да им је представио све резултате наше земље у претходном периоду и да су их ММФ и СБ препознале.

Министар Мали је, после састанака са замеником директора ММФ Бо Лијем и потпредседницом СБ Антонелом Басани, рекао да је скуп у Маракешу најважнији догађај када су светске финансије у питању.

"Било је веома важно да се ми појавимо овде, с обзиром да свака институција у свету која нешто значи у области финансија је овде и да представимо оно што је Србија урадила у претходном периоду и оно што радимо тренутно и планове  шта ћемо да урадимо када је наша економија и привреда у питању", рекао је министар Мали.

Истакао је да је имао сјајан разговор са потпредседником ММФ Бо Лијем, на коме је представио шта смо све ми кроз сарадњу са ММФ успели да урадимо.

"Огромне су реформе за нама, имамо и даље важећи стендбај аранжман са ММФ и већ наредни четвртак ће мисија ММФ доћи у Београд и остаће две недеље да видимо шта смо све урадили по питању циљева које смо дефинисали, и који нам је план за даље", рекао је министар Мали.

"Разговали смо и око тога шта се дешава у глобалној економији и који су изазови са којима се цео свет суочава, као и о овој кризи око Израела и појаса Газе, као и о конфликту у Украјини, енергетској  кризи. Неки закључак је да је постало нормално да се неке нове кризе дешавају из дана у дан и да је зато веома важно да градимо стабилну економију, да нам економија расте, да повећавамо плате и пензије, да не заустављамо ниједну инвестицију када су у питању ауто-путеви, школе, болнице, брзе пруге", истакао је министар Мали.

Навео је да је управо то оно што је Србија урадила, кроз повећање плата и пензија у реалном износу.

Успели смо да сачувамо доходак грађана Србије и то ММФ препознаје, што је за нас веома важно, нагласио је министар Мали.

Министар финансија је рекао да је имао, такође, сјајан , састанак са  потпреседницом СБ Антонелом Басани и подсетио да СБ тренутно има пројекте у Србији вредне 4,5 милијарде евра, у области  школства, инфрастрктуре, путне и железничке и другим областима.

"Раде са нама, обезбеђују нам и финансирање и техничку помоћ управо како би Србија наставила са реформама које смо почели. Нама је циљ да будемо конкуретнији и атрактивнији и циљ је да имамо најбоље могуће односе са свим финансијским институцијама у свету. То за нас значи стабилност наших јавних финансија. Осим раста, важно је што имамо и јавни дуг потпуно под контролом", навео је министар Мали.

Поручио је да смо показали да умемо и можемо да знамо да се носимо са кризама као никада пре, од короне до енергетске кризе, када смо прошле године обезбедили грађанима и струју и гас иако су многи мислили да то нећемо успети, па све до сада када имате неке нове конфликте.

"И даље Србија исплаћује плате и пензије и то увећане, и ниједну инвестицију нисмо зауставили", нагласио је министар Мали.

Казао је да не постоји инвеститор кога неће видети током боравка на скупу у Маракешу и да ће данас поподне имати састанке са Банком  Америке, ЈП Морган и многим другим.

Велики је број инвеститора  који су не само уложили у наше хартије у вредности, него имају и намеру да то раде, нагласио је министар Мали.

Каже да појединачне институције на састанцима у Маракешу доводе свака своје инвеститоре, тако да ће имати пуно важних сусрета.

"Хоћу да представим и све што је Србија урадила на прави начин, али такође и наше планове, ми не  желимо да станемо хоћемо и даље да растемо, хоћемо да нам раст наредне године буде 3,5 одсто иако је Немачка већ у рецесији, иако је пет или шест земаља ЕУ већ у рецесији. Хоћемо да Србија расте, то нам даје могућност да нам расту и пензије и плате и да се не заустављају инвестиције. То су поруке и слика које желим овде да пошаљем када је наша земља у питању", закључио је министар Мали.

 

 

Извор: Танјуг