Вести

Мали: На овим изборима је њих 20 против Вучића

Апсолутно сам сигуран да ће свих 20 листа, уколико добију и промил више од нас, наћи заједнички интерес и формирати нову владу. Њихови програми се заснивају једино на нападима на председника Александра Вучића и СНС, и зато је сасвим јасно да ће на овим изборима бити 20 против једног.

Овако, у интервјуу, говори министар финансија Синиша Мали, и додаје да су избори неизвесни и да ће се о томе ко ће седети у новој влади говорити тек после бројања гласова.

* Очекујете ли да ће листа СНС сама формирати Владу?

- Не могу то да вам кажем у овом тренутку, имамо још неколико дана до избора. Не могу да предвидим резултат, али могу да кажем да пред народ излазимо са озбиљним економским програмом - "Србија 2025", и с резултатима које смо постигли. Желим да захвалим грађанима на поверењу које су нам указали у претходним годинама. Србија је била земља без перспективе, на рубу банкрота. Уз тешке реформе које је започео председник Александар Вучић, постигли смо резултате. Спремни смо дочекали кризу изазвану вирусом корона. Изашли смо са свеоубухватним планом, плате радницима у здравству повећали за десет одсто, поделили једнократну помоћ пензионерима од 4.000 динара, исплатили по 100 евра за 6.145.529 грађана. Избегли смо најгори сценарио захваљујући стабилности наших финансија. Програмом "Србија 2025" желимо да инвестирамо 14 милијарди евра у ауто-путеве, станове за младе брачне парове, туризам, водовод, канализацију... За то нам треба подршка грађана, како би просечна плата до краја 2025. била 900 евра, а пензија 440 евра.

* Откуд сада толико неповерење према СПС?

- То је нешто што коалициони партнери треба да реше између себе. Понављам, ако свих тих 20 листа има и један глас више, удружиће се и формирати Владу.

* У преводу, Дачић ће поново променити страну?

- Чекајте да видимо како ће они проћи на изборима, како ћемо ми. Када се гласови буду избројали, тада ћемо знати шта даље, али тих 13 сати у изборном дану је кључно за развој Србије. Од грађана зависи хоћемо ли ићи у будућност или прошлост, хоћемо ли се бавити нападима на Вучића и његову породицу, као што ради већина, или ћемо да говоримо о конкретном програму. Како ће изгледати Влада, видећемо после избора.

* На чему базирате ту крилатицу коју провлачите кроз кампању - 20 на једног?

- Погледајте њихове изјаве. У недељу сам био на једној телевизији, пре мене и после мене своју странку су представљали други учесници на изборима, и сви су причали само о Вучићу и мржњи према њему. Свака је листа усмерена ка томе. А Вучић је уложио толико своје визије и енергије да Србија дође до тога да је поштована од Истока и Запада, да јој економија буде јака. У претходним временима су била различита обећања, али неиспуњена. Вучић је рекао да ћемо после тешких реформи имати просечну плату 500 евра. У то нико није веровао, а у децембру прошле године смо већ прешли ту границу од 500 евра. Нисмо обећавали 1.000 евра, рекли смо да можемо 100 евра, то смо исплатили. У ауто-пут "Милош Велики" нико није веровао, па смо га изградили. Стопа незапослености је прошле године била 12,9 одсто, а у првом кварталу ове године је 9,7 одсто. Србија је изашла из кризе скоро неокрњена. Наши циљеви се везују за плате и пензије, а који је њихов програм осим да је лепо нападати његову децу.

* Колико министара из Владе ће задржати места и у новом тиму и да ли ћете ви бити нови премијер?

- Невероватно је колико се људи бави тим питањем. То је важна ствар, али пред изборе потпуно ирелевантна. Владу чини један тим, мислим да је Ана била прави лидер. Свако од нас је допринео добрим резултатима, а надам се да сам и ја дао неки свој допринос.

* Шта бисте сад, када истиче мандат, урадили другачије?

- Искрен да будем, и не много тога. Многе добре ствари смо урадили и по питању кредитног рејтинга и стабилности буџета. Круна рада Владе, осим ауто-путева и улагања, била је борба против вируса корона. Борили смо се за животе и успели због улагања у болнице, а други фронт се односио на економију. Држава је реаговала одлично. Помажемо приватницима с три минималне зараде за 1.050.000 радника, што им је помогло да преживе. То је круна нашег рада, показали смо да смо јаки када је криза. Мислим да су грађани Србије осетили колико смо урадили. Важно је да можете добро да се покажете када је криза.

* Плашите ли се да ће, када 7. јула исплатите трећи минималац, уследити откази?

- Чак 235.000 компанија које су се пријавиле за помоћ је преузело обавезу да не могу да отпуштају запослене до октобра. Сигурно у наредних неколико месеци тај сценарио нећете видети. Охрабрује ме да смо 15. јуна имали уплату домаћег ПДВ четири милијарде више прилива него што смо очекивали. Види се да се економија захуктава. Прошлог месеца је захтев за повраћај ПДВ био 17 милијарди, а овог месеца је 22 милијарде. То значи да се за толико њихова пословна активност повећала. Имамо и јефтине кредите Фонда за развој и гарантну шему преко пословних банака. То предузећа увелико користе. Не очекујем погоршање, не видим разлог за то.

* Дeo опозције вас оптужује за нефер изборе, па ће их бојкотовати. Да ли ће то довести у питање њихову легитимност?

- Та прича је већ пасе, поготово у условима када имате 21 листу нема говора о било каквој нелегитимности. Ако је неко решио да не учествује на изборима, то најбоље говори о његовој политици. Уколико ви за четири године не можете да направите свој програм и не можете да смогнете храбрости да изађете пред грађане, онда је питање да ли они бојкотују, јер су избори, како кажу, нелегитимни, или тако желе да прикрију да немају никакву подршку грађана. Избори су демократски, то ће бити дан демократије и позивам све да изађу.

 

 

 

Извор: Новости