Вести

Мали: Највећи терет вируса корона поднела је држава

На рачуне пензионера данас ће лећи по 100 евра једнократне новчане помоћи коју Влада Србије даје грађанима у оквиру економских мера за ублажавање последица вируса корона.

Министар финансија Синиша Мали рекао је да ће након пезионера 100 евра бити уплаћено на рачуне прималаца социјалне помоћи, а затим и на рачуне грађана који су се пријавили онлајн или преко кол центра 0800 101 100, који је данас почео са радом.

"Желели смо да прво новац добију најстарији суграђани који су током епидемије вируса корона имали тежак период иза себе. Ово је начин да им захвалимо", рекао је Мали.

Мали је подсетио да за пензионери и примаоце социјалне помоћи није била потребна никаква пријава, већ су они по аутоматизму добили помоћ.

За остале грађане онлајн пријава почела је у среду 13. маја, а кол центар почео је да ради јутрос.

"За само неколико сати преко кол центра било је 1.711 пријава. Очекујем да ће тај број да се повећа. Задовољан сам зато што се 3.080.000 грађана Србије пријавило од среде до данас преко онлајн апликације", навео је Мали.

Kако је рекао, Србија је погодила са пакетом економских мера, чији је циљ био да се сачувају радна места и спречи затварање фаабрика.

Подсећа да је 1.052.000 радника добило минималац, да ће се то поновити у још две транше у јуну и јулу.

"Желели смо да нађемо меру да сви буду покривени. Изашли смо са предлогом да предузећа ослободимо плаћања пореза и доприноса на зараде и пореза на добит за ову годину, имамо исплату три минималне зараде, кредите Фонда за развој, кредите банака са гаранцијом државе, а затим 100 евра као помоћ грађанима", навео је Мали.

Kако је рекао, највећи терет вируса корона поднела је држава, која је показала да је довољно јака, стабилна и да у њу грађани имају поверење.

Мали истиче да се не одустаје од петогодишњег плана Србија 2020-2025 године, да ће 14 милијарди евра бити уложено у водоводну и канализациону мрежу, нове аутопутеве, станове за младе, образовање, здравство....

"Од тога не одустајемо. Ми смо у ребалансу буџета оставили више од три милијарде динара за Моравски коридор. Радови на том коридору су кренули, то је пројекат Србија 2020-2025. То су пројекти који вас чине атрактивнијим за стране инвеститоре, то значи нове фабрике, нова радна места. Не одустајемо од тога", рекао је Мали.

Напомиње да су се многи председнику Александру Вучићу смејали када је рекао да ће просечна плата до краја 2019. године бити 500 евра.

"Сада кажемо плата ће за пет година више од 900 евра, пензије ће бити преко 400 евра. Kриза са короном нас је само мало успорила, али то је наш циљ", закључио је Мали.

 

Привредници већ поднели захтеве за скоро милијарду евра

Мали је поручио  да је преко пословних банака примљено око милијарду евра кредитних захтева и да би већ следеће недеље тај новац требало да почне да се одобрава и нађе у рукама привреде.

"Најновија информација око гарантне шеме коју смо договорили са пословним банкама је да већ има захтева за кредит од малих, средњих и великих предузећа у износу од скоро милијарду евра, а то је половина од укупно предвиђених две милијарде евра. Већ наредне недеље очекујем да тај новац ''прокрви'' српску привреду. Имате Фонд за развој који је већ одобрио 301 кредитну партију у укупном износу од око две милијарде динара", прецизирао је износе Мали.

Мали је оценио да је држава спроведеним мерама показала да је јака, што је све дало додатну сигурност грађанима да се ослоне на своју земљу и да имају поверење у њене потезе.

"Веома је важно да економију отворимо на време. Фабрике су већ почеле да раде, све се покренуло.

Са са свим овим мерама о којма смо причали, држава је показала да је јака и то је дало сигурност грађанима да могу да се ослоне на своју државу", казао је министар и додао да нам сада предстоји напоран рад да убрзамо нашу економију.

"Све ово о чему причам нам даје за право да кажемо да ће Србија бити најбоља у Европи, први квартал ове године смо већ расли пет одсто, док је евро зона имала пад од 3,3 одсто. Ми желимо до краја године будемо на позитивној нули, можда у плусу, а сигурно бољи од других", поручио је Мали.

Мали је подсетио и на до сада предузете мере и новчана издвајања - одлагање плаћања пореза на зараде и доприносе у укупном износу од око 29,5 млд динара, одлагање пореза на добит у укупном износу од 3,3 млд динара. Ту треба додати и 60 милијарди динара обезеђено за исплату 100 евра свим пунолетним држављанима Србије. Не треба заобићи ни пољопривреднике за које је обезбеђено 2,6 млд динара и самосталне уметнике којима ће такође бити исплаћене три минималне зараде.

Мере су како је оценио добро циљане и због тога имамо релативно бољу ситуацију него што је у другим земљама.

"Цео свет се налази у највећој економској кризи. Имате десетине милиона незапослених, фабрике које се затварају, економије које су стале. Преко 30 милииона је тренутно незапослених у САД. Са друге стране, последњи податак од јуче са наше Националне службе за запошљавање је да се пријавило 8.800 људи да прими помоћ за случај незапослености. То је једини индикатор који може да каже колико се број незапослених повећао. То не може да се пореди са другим земљама, мере су погодиле у центар, јер предузетници не отпуштају запослене", нагласио је Мали.

Мали се осврнуо и на разне пројекције о расту БДП Србије које се могу чути у медијима последњих дана и додао да је "у свакој пројекцији Србија боља од других".

"У свакој тој пројекцији имамо или најмањи пад или највећи раст. Са кризом која је иза нас, држава је показала одговорност и своју јачину. Са друге стране ми кроз ове мере ширимо оптимизам а тај психолошки моменат у економији је такође веома важан. Ако још узмете у обзир да ће четворачлана породица добити новац који ће потрошити у трговинама, то ће такође подстаћи економију", нагласио је Мали.

Малије изразио оптимизам и када је инвестициона клима у Србији у питању, те нагласио да су његова очекивања да ће стране инвестиције наставити да пристижу и да нема одустајања од програма "Србија 2025".

"У ребалансу буџета смо већ предвидели преко 150 милиона евра за субвенције за фабрике које су потврдиле долазак. Већ за десетак фабрика отварање следи веома брзо. Држава се показала као поуздан и одоговаран партнер, а тај који улаже жели да зна да са друге стране има одговорну државу",навео је он.

Подсетио је да је стретегија државе била реиндустријализација и да се на томе успешно радило.

Такође, додаје дивезификована је наша привреда те смо тако имали раст и у прехрамбеној и прерађивачкој индустрији, пољопривреди.

Пуно се улагало и у путеве и инфраструктуру, Србија је прошле године била рекордер у привлачењу страних инвестиција, подсетио је Мали и налгасио да се програм "Србија 2025" помера само за неколико месеци, али да то нема утицаја на коначни резултат.

"Једно су ове привремене мере које се односе на кризу, а друго тих 14 милијарди евра које ћемо уложити у канализациону мрежу, образовање, здравство, станове за младе. Од тога не одустајемо. Kада смо доносили ребаланс оставили смо 3,9 милијарди динара за Моравски коридор. Радови су кренули. И тај пројекат је део програма ''Србија 2025''", додао је.

Мали је истакао да је због кризе највећи терет пао на "леђа" државе, али да је тај период већ иза нас и да имамо довољно капацитета да реформама наставимо започети раст.

"Прошли смо кроз тешке реформе које је покренуо председник Вучић. Да то није учињено не би били довол?но јаки да предузмемо ове мере. Имали смо суфицит у буџету у претходне четири године, јавни дуг под контролом у односу на БДП. Са јаким финансијама и суфицитом дао нам је могућност да држава буде одговорна", подсетио је министар на постигнуте резултате.

Мали је додао и да се остаје при циљу да просечна плата за пет година буде виша од 900 евра а пензија изнад 400 евра.

Наглашава и да је држава преузела терет ове кризе и обезбедила новац са два циља - један је да сачувамо наше фабрике и производне капацитете а други да сачувамо запослене.

"У историји се до сада није догодило да Србија помогне послодавцима, запосленима и грађанима на тај начин. Била је себична а данас је потпуно друга слика", навео је он и закључио да то грађани сигурно најбоље осећају и знају да цене.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк