Вести

Мали: Наша највећа снага је у нашем јединству

Манифестацију која потврђује српско јединство и јача везе српског народа са обе стране Дрине - 12. "Дане Српске у Србији",  свечано је вечерас у Београду отворио председник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Скуп у Народном позоришту почео је химнама уз благослов патријарха српског Порфирија, а чије је речи пренео епископ хвостански Алексеј.

У име Србије говорио је први потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали, који је као изасланик председника Србије Александра Вучића нагласио да су Дани Српске у Србији много више од догађаја - "они су симбол нашег постојања, наше историје, наше културе и наших дубоких корена које моћна Дрина не раздваја, већ напаја".

Министар Мали нагласио је да су Дани РС у Србији прилика да заједно погледамо у будућност и размислимо о томе шта још заједнички можемо да постигнемо.

Наша највећа снага је, како је нагласио министар Мали, у нашем јединству, нашој љубави према свом народу и према свом наслеђу.

"Данас је Србија јака, стабилна, економски и привредно оснажена и има снаге да брине о свом народу, где год он живео. Наш народ са друге стране Дрине зна да увек може да се ослони на Србију, баш као што и ми можемо да се ослонимо на РС. Упркос свим проблемима који нас не заобилазе већ деценијама, ми и даље стојимо чврсто заједно јер наша снага управо и јесте у нашем заједништву", навео је министар Мали.

Министар Мали подсетио је да од 2013. године, "Дани Српске" непрестано сведоче о снази везе која постоји између РС и Србије, али и о нашој одлучности да те везе стално јачамо и продубљујемо.

"Кроз богату српску историју, многи великани су се дивили храбрости српског народа, па су тако за Србе говорили да су "самопоуздан и мирољубив народ", "поносан али не и охол", "храбар толико да та храброст сеже до јунаштва", затим "непобедив и дисциплинован", рекао је министар Мали и подсетио да је наш храбри српски народ, који је толико страдао и борио се да преживи, створио као своју сигурну кућу - РС.

"Председник Вучић посебно је поносан, на осећај братског заједништва, који никада не слаби, без обзира на све изазове са којима смо се суочавали кроз историју", рекао је министар Мали и додао да смо ми, са обе стране Дрине један исти народ са истом жељом да заједничку будућност учинимо што светлијом.

 

 

Извор: Танјуг