Вести

Мали: Настављамо са подршком за мала и средња предузећа

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали и потпредседница Европске инвестиционе банке (ЕИБ) Лилиана Павлова потписали су данас финансијски уговор којим се пружа подршка за мала и средња предузећа и предузећа средње тржишне капитализације, а у циљу ублажавања последица пандемије КОВИД-19.

Потписивању су присуствовали министарка привреде Републике Србије Анђелка Атанасковић и заменица шефа Делегације Европске Уније у Србији Матеја Норчић Штамцар.

Мали је, након потписивања уговора, рекао да је он вредан 200 милиона евра и да су та средства намењена за кредите за ликвидност, односно за обртна средства, као и за инвестиције за мала и средња предузећа и за предузећа средње тржишне капитализације.

"Ово је за нас изузетно важан споразум и значајан дан за привреду Републике Србије. Влада Републике Србије је на пандемију корона вируса реаговала правовремено, одговорно и одлучно. Усвојили смо три економска програма подршке грађанима и привреди у укупном износу од око осам милијарди евра, што је око 17,4% БДП", рекао је Мали.

Мали је додао да су захваљујући мерама Владе Републике Србије, избегнута масовна отпуштања и затварања фабрика и производних постројења, као што се нажалост могло видети у неким другим државама.

Мали је рекао да су део пакета подршке, биле и две гарантне шеме у укупном износу од три милијарде евра, а да су скоро две милијарде евра већ пласиране.

"Један од елемената наше подршке били су и јефтини кредити преко Фонда за развој и доста предузећа је те јефтине кредите и искористило. Ових 200 милиона евра ће бити пласирано преко Фонда за развој оним предузећима која још нису добила новац, како би се ублажиле негативне последице пандемије. Дакле, нисмо их заборавили и свако предузеће које се пријавило да добије помоћ преко Фонда за развој ће тај новац преко ове кредитне линије и добити", рекао је Мали.

Мали је навео да ће кредити бити пласирани под веома повољним условима, и прецизирао да је 110 милиона евра намењено за обртна средства, односно за помоћ за ликвидност, а 90 милиона евра за инвестиционе активности, за куповину и набавку опреме, раст и развој предузећа како би додатно умањиле негативне последице пандемије и дао допринос расту наше економије.

 

 

Извор: Танјуг