Вести

Мали: Не одустајемо од реформи и даљег раста

Србију смо током Пролећног заседања Међународног монетарног фонда (ММФ) и Светске банке представили на прави начин и добили смо похвале да је наша земља светли пример како треба водити економију у тешким светским условима криза, изјавио је потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали, непосредно по повратку у Београд.

Министар Мали истакао је да је са тог, најважнијег догађаја у години у економском свету, на коме се разговара са челницима две најважније међународне финансијске институције, допутовао са позитивним оценама за Србију којој ће ММФ и у наредне две године наставити да пружа подршку у реформама, те да ове или наредне године, очекује и формално добијање инвестиционог рејтинга.

"Србија се променила и они су то видели. Хоћемо и тај формални печат највећих рејтинг агенција. Не одустајемо од наше реформске агенде, а ММФ је одобрио продужетак аранжмана на још две године јер има још тога што желимо да урадимо за Србију", рекао је министар Мали, гостујући у Јутарњем дневнику РТС 1, а након тродневне радне посете Вашингтону.

Министар Мали истакао је да је у Вашингтону оцењено да се Србија добро бори са кризом, да остаје финансијски стабилна уз очување раста и свих макроекономских показатеља. Рекао је и да је констатовано да је светска економија избегла рецесију, али да су сада стопе раста много ниже, док Србија, упркос свим кризама, бележи стопу раста прошле године од 2,5 одсто, а у фебруару ове године 5,9 одсто, уз раст свих грана привреде.

Како је истакао, осим тога, међу три главна закључка скупа наведено је и да различите земље различито пролазе кроз кризу, те да у средњем року и даље постоје ризици да, због светских конфликата, може да дође до додатног економског успоравања.

"Нама расту све привредне гране и наш раст је базиран на извозу и инвестицијама за разлику од развијенијих земаља", рекао је министар Мали и указао на чињеницу да је пре 11 година српски извоз роба и услуга био 11 милијарди евра, док данас достиже 41 милијарду евра колико је износио прошле године, што је четвороструко више.

Министар Мали истакао је да се Србија добро изборила са почетном кризом коју је изазвала пандемија корона вируса од када је, са девет милијарди евра помогла привреду и грађане, те да, упркос свим изазовима, српска економија наставља да расте.

Министар Мали пренео је речи челнице ММФ-а Кристалине Георгијеве која је истакла начин очувања српског јавног дуга који данас износи 47,6 одсто БДП-а, док је светски просек 93 одсто БДП-а.

Како је рекао, од 2019. до 2023. године светски јавни дуг је нарастао са 84 на 93 одсто БДП-а, док је просек задужења еврозоне око 89 процената.

"То довољно говори о томе како водимо рачуна о сваком динару", навео је министар Мали.

Министар Мали рекао је да је у Америци представио српске економске резултате, пре свега смањење незапослености на 9,1 одсто у односу на некадашњих 25,9 одсто, рекордну запосленост од 50,5 одсто, дефицит буџета од 2,2 одсто упркос планираном мањку од 3,3 одсто.

"Све то виде челници ММФ-а. Георгијева нас је назвала светлим примером како треба водити економију у тешким условима и да смо заслужено ту где јесмо", рекао је министар Мали.

Истакао је и да то не значи да је све идеално, те да Србија неће стати са реформама које је очекују, пре свега, јавних предузећа, Пореске управе и наставак повећања конкурентности и атрактивности српске привреде.

Министар Мали нагласио је да је на састанцима представљено и да је са 4,5 милијарди евра страних директних инвестиција прошле године, Србија рекордер у региону будући да се више од 60 одсто регионалних инвестиција слило у нашу земљу.

Даљем расту допринеће, како сматра, дефинисани програм "Скок у будућност - Србија 2027", који је, оценио је, велика шанса за цео регион.

"Даља велика улагања ће нас довести до жељеног просека плата од 1.400 евра и пензија и минималне зараде од по 650 до 2027. године. То је огромна разлика од Србије 2012. године када је била на ивици банкрота", наглашава министар Мали.

Наша земља се, истакао је министар Мали, на прави начин изборила са изазовима, а пројекције су да ће у средњем року, уз наставак реформи, наставити да расте будући да имамо изворе економског раста.

"Када са инвестиционим кредитним рејтингом уђемо у групу најбољих економија то ће значити јефтиније изворе финансирања, већи подстрек за инвестиције, запошљавање, нова радна места, последично боље плате. Тиме дајете слику стабилне економије", закључио је министар Мали.

 

 

Извор: Министарство финансија/РТС 1/ТВ Курир