Вести

Мали: Непојмљиво и непромишљено понашање Приштине

Министар финансија Синиша Мали поручио је данас, поводом мера Приштине да повећају таксе на 100 одсто, да годинама, колико се бави и економијом, никада није чуо за такав потез неке земље.

''То је по мени непојмљиво и потпуно непромишљено'', рекао је Мали у Влади Србије.

Одговарајући на питање новинара да ли је могуће да држава на неки начин субвенционише компаније, односно, да компаније снизе цену производа које пласирају на тржиште КиМ, рекао је да је на самим компанијама да одлуче о томе.

''Све је ствар конкуренције и да ли ће, на пример, цена 'плазме' бити смањена, али то је на компанијама. Чиме год да се баве компаније и шта год да одлуче, остаје такса од 100 одсто'', казао је Мали. Додао је да остаје баријера која је ту, како каже, да потпуно обесмисли трговинску размену и пласман робе на тржишту КиМ.

Говорећи о предлогу буџета који је јуче Влада Србије усвојила за 2019. годину, а на питање новинара да ли може да се врати пракса да се буџет након усвајања у влади представи новинарима, као што је то било претходних година, Мали је рекао да ће предлог буџета данас бити послат посланицима у Скупштини Србије.

''Не знам каква је пракса, знам за буџет Града Београда, прво добијају посланици, па онда сви остали'', навео је министар.

Мали је на поновљену констатацију новинара да је пракса у време претходног министра финансија била да се буџет представи новинарима након усвајања у влади, рекао:

''Нисам био свестан те праксе. Ево следеће године ја ћу прво тако, да не буде...'', казао је Мали. Он је говорећи о буџету рекао да се радује расправи о буџету у Народној скупштини следеће седмице.

''Осим Закона о буџету и буџетском систему, бранићемо још 25-26 различитих закона'', навео је министар.

Мали је поновио да се, када је реч о укупним капиталним инвестицијама предвиђеним за 2019.године, ради о око 220 милијарди динара (165,5 је у самом буџету, на шта треба додати инвестиције планиране од стране АП Војводина и локалних самоуправа).

''Учешће капиталних инвестиција у буџету ове године је било 3,6 одсто БДП-а, а сада то учешће дижемо на четири одсто БДП-а'', казао је Мали.

Министар је рекао да је то важно, јер када се погледа економска политика владе и начин на који је буџет конципиран - на повећање плата и пензија (у питању је део тражње који утиче на пројектовани раст БДП-а), иде се на јавне, никад веће инвестиције од 220 милијарди динара.

Каже да је планирано растерећење привреде кроз различите пореске олакшице, а све то би, према његовим речима, требало да погура економију земље и да стопе раста које су забележене ове године, буду и следеће.

 

 

 

извор: Танјуг