Вести

Мали: Незапосленост пала на 11,3 одсто

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да је у трећем кварталу, према подацима Републичког завода за статистику, незапосленост пала на 11,3 одсто, што је, како каже, још једна потврда озбиљне и одговорне политике коју води Влада Србије.

"Сјајна вест за грађане. Стопа незапослености никада није била нижа. У трећем кварталу према подацима Завода за статистику она износи 11,3 одсто, а подсетићу вас да је 2012. године била виша од 25 одсто", рекао је Мали.

Мали је додао да је политика Владе Србије усмерена ка отварању нових радних места и фабрика, као и на побољшању квалитета живота грађана Србије, наводећи да је од 2014. године до данас отворено 370.000 нових радних места.

"То јесте резултат који је за похвалу, али је и велика одговорност за нас, да наставимо са истом економском политиком", рекао је министар.

Мали је навео да је и Предлог буџета за 2019. годину конципиран тако да даје подршку привреди кроз подстицаје и смањење оптерећења, као и кроз додатне инвестиције државе у инфраструктуру.

"Радимо све како би се тренд смањења незапослености наставио у 2019. и осталим годинама пред нама", рекао је Мали.

 

Почела исплата једнократне помоћи пензионерима

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да почиње исплата једнократне помоћи у износу од 3.000 динара свим пензионерима, како је то и најавио председник Републике Александар Вучић и додао да је за ту намену издвојено 5,2 милијарде динара.

“Тај новац смо уштедели и зарадили. Ово је још један начин да нашим најстаријим суграђанима кажемо једно велико хвала за терет реформи који су поднели. У октобру је кренула исплата никада већих пензија у нашој земљи у односу на 2014. годину”, рекао је Мали и прецизирао да су пензије од октобра веће између 8 и 13 одсто.

Једнократна помоћ пензионерима указује на добре економске резултате који су остварени током године, рекао је Мали и додао да ће и у наредним годинама бити веома важна стопа раста, како би се, каже, наставило са подизањем животног стандарда.

Мали је рекао да је у скаду с тим циљем, у Предлогу буџета за 2019. годину, опредељено 35 милијарди динара више за пензије, односно 33 милијарде динара за веће плате у јавном сектору од 1. јануара 2019. године.

Поновио је да ће плате у јавном сектору идуће године бити већа између седам и 12 одсто.

“Важно је да економија Србије расте, да смо и даље одговорни и да водимо рачуна о сваком динару, а то што уштедимо усмерићемо ка побољшању животног стандарда грађана”, истакао је министар.

 

Продужен рок за пет банака, 10 заинтересованих инвеститора

Министарство финансија Србије продужило је рок за достављање обавезујућих понуда за откуп потраживања пет банака у стечају за 7. фебруар следеће године, а до сада је захтев за учешће у овом процесу доставило 10 потенцијалних инвеститора, изјавио министар финансија Синиша Мали.

Ранији рок за достављање обавезујућих понуда за продају старих потраживања пет банака у стечају био је 7. децембар ове године.

Агенција за осигурање депозита објавила је у октобру ове године позив за уступање потраживања (продају) портфеља банака у стечају, као и потраживања у име и за рачун Републике Србије, а у износу од око 240 милиона евра.

У питању су ПБ "Агробанка" Београд, "Нова Агробанка", "Универзал", "Привредна" и Развојна банка Војводине.

"Изражен је изузетан интерес реномираних међународних и регионалних финансијских компанија и институција - инвеститора, који се професионално баве пословима откупа потраживања. До сада је формални захтев за учешће у процесу доставило 10 потенцијалних инвеститора, а најављени су и нови", каже министар финансија.

Одлука о продужењу рока је, истиче Мали, донета како би се свим заинтересованим учесницима омогућило адекватно време за анализу понуђеног портфолија, "НПЛ-ова" на продају.

Како додаје, одлука о продужењу рока је донета с обзиром на то да је у питању "неопходна и комплексна фаза процеса за сваког инвеститора пре доношења одлуке о коначној понуди за куповину. На овај начин ће се омогућити максимална конкурентност целог процеса", каже Мали.

 

 

Извор: Танјуг