Вести

Мали: Никезић за Ђиласа злонамерно потура лажне податке

Члан Председништва Српске напредне странке и министар финансија Синиша Мали оценио је да из Странке слободе и правде злонамерно потурају лажне податке о садашњем стању како би оправдали сопствене неуспехе из времена када су владали.

У писаном одговору на саопштење Душана Никезића, кога назива портпаролом Странке слободе и правде  и њеног председника Драгана Ђиласа, Мали је оценио да је реч о још једном злонамерном потурању лажних података, јер имају неописиву жељу да оправдају економску пропаст Србије у време док су владали.

"У ваше време грађани су дословце живели у беди, а већ тада је почело исељавање из наше земље, јер у њој нису видели будућност", навео је Мали и додао да је тада сваки четврти грађанин био без посла.

Додао је да је минималац 2010. године био нешто више од 15.000 динара, а просечна плата 2012. године била 365 евра, док је просечна пензија износила 203 евра.

"Само ми није јасно да ли је ово успех којим се дичите или сте ипак најпоноснији на силне милионе које сте утрпали у сопствене џепове", упитао је Мали.

Саопштење Никезића, Мали је оценио као тужан и жалостан покушај оправдавања сопствених неуспеха умишљеним цифрама, и додао да се грађани добро сећају како су у њихово време животарили- без посла и наде.

Мали је навео да је 2012. године било 392.000 мање запослених у односу на 2001. годину.

Мали је истакао да је данас слика очигледно другачија од оне каквом је Никезић представља, јер Србија коначно живи после фискалне консолидације на коју је била приморана због умишљених "успеха" претходне власти, односно економског фијаска и клизања по ивици банкрота.

"Дежурни критичари из компаније Драгана Ђиласа су очигледно револтирани јер не могу да поднесу наше економске успехе. Поносим се реалним подацима који су јавно доступни", поручио је Мали.

Додао је да са последњих десет година кумулативног раста БДП-а Србија је и даље међу најбрже растућим економијама у региону.

"Прошле године остварили смо пад од тек минус један одсто, а ове године стремимо високој стопи раста, за коју очекујемо да ће прећи 6,5 процената. Истовремено расту плате, минимална зарада и пензије, и тај тренд се наставља. То је реалност коју грађани Србије данас живе", навео је Мали.

Додао је да је и поред мера државне помоћи јавни дуг под контролом и у овом тренутку је 55,4 одсто, што је далеко од нивоа Мастрихта.

"У њихово време јавни дуг је био вртоглаво висок, чак преко 70 процената, а да нису имали потресе попут пандемије, која је изазвала проблеме широм света“, навео је Мали.

Никезићу је пребацио да је Србију 2011. године задужио никад скупљом обвезницом чија је каматна стопа била чак 7,25 одсто.

"Ми је још увек отплаћујемо, а крајем овог месеца ћемо вратити још 700 милиона долара", навео је Мали.

Политику Никезића, Ђиласа и Странке слободе и правде  Мали је назвао политиком лажи и обмана како би се убацили у фотеље, те закључио да њихове лажи не могу да произведу колективну амнезију.

 

 

 

Извор: Танјуг