Вести

Мали: Нови аранжман доказ да су нам финансије консолидоване

Потврда ММФ-а да ће са Србијом имати нови аранжман је веома важна вест и потврда изузетних економских резултата, као и доказ да су нам јавне финансије консолидоване, изјавио је данас министар финансија Србије Синиша Мали.

Он је рекао да је аранжман са ММФ-ом саветодавног карактера што значи да не подразумева никаква финансијска средства, која Србији у овом тренутку и не требају.

- У првих шест месеци имамо суфицит у буџету од 30,9 милијарди динара што је 1,4 одсто нашег БДП-а, а било је планирано преко 20 милијарди, што значи да имамо 450 милиона евра више него што смо планирали. Подсећања ради 2013. године дефицит у буџету је био негативних 6,6 одсто, дакле као резултат реформи које је тадашњи премијер Вучић започео имамо ситуацију да смо потпуно консолидовали финансије - рекао је Мали.

Према његовим речима, ММФ је то видео и сада хоће и на други начин да нам помогну да унапредимо економију.

- Од овог аранжмана очекујемо три ствари - јачање институција, јачање конкурентности наше привреде, и да високу стопу раста, коју смо остварили у годинама које долазе и убрзамо и повећамо - рекао је Мали.

Он је подсетио на извештај Евростата о стању у региону, према коме је Србија у повољном положају, бољем не само од земаља у региону, већ и неких земаља у ЕУ.

- Имамо суфицит у буџету за прва три месеца од 0,4 одсто БДП-а, јавни дуг у БДП-у испод 60 одсто, Хрватска има јавни дуг у БДП-у 76,2 одсто, Румунија 98, Мађарска 74 одсто. То је званична статистика ЕУ која говори да је Србија потпуно економски стабилна - рекао је Мали.

Он је додао да Србију очекују тешки разговори са ММФ-ом о повећању плата и пензија, али обзиром на резултате има простора да се, онима који су поднели највећи терет реформи, некако и одужимо али на здравим основама.

- У септембру ћемо знати тачно када и колико, али са оваквим резултатима, Србија је водећа земља у региону - рекао је министар финансија.

 

 

 

извор: Пинк