Вести

Мали: Обећања која дајемо, ми испуњавамо

Други круг наградне игре "Узми рачун и победи 2023" почиње 14. октобра и током пет извлачења, до 11. новембра, грађанима ће бити подељено 10 станова, најавио је потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.

Министар Мали рекао је да се у бази заједно са пристиглим рачунима налази укупно 217 милиона рачуна које су слали грађани.

Министар Мали навео је и да више од милион грађана има инсталирану апликацију преко које шаљу рачуне за ову наградну игру.

"Дневно се у просеку шаље ‪804.000‬ рачуна чији је просечан износ 1.046 динара", рекао је министар Мали и додао да је укупан промет са свих рачуна који су до сада послати 226 милијарди динара, а укупан порез на рачунима коју су до сада прикупљени преко ове игре је 32 милијарде динара.

Министар Мали навео је и да ће последње извлачење бити 11.новембра када ће бити додељена два стана.

Станови који се додељују у овом другом кругу наградне игре "Узми рачун и победи", како је рекао министар Мали, су у насељу Земунске капије, шест станова, а четири су у блоку 63 на Новом Београду.

"Ово показује да обећања која дајемо, ми испуњавамо, али показујемо и колико је важно да се заједно боримо против сиве економије. Показујемо и колико је важно да се кроз систем е-фактура и е-фискализације који смо веома успешно имплементирали, изборимо за боље и уређеније јавне финансије наше земље, јер што су јавне финансије уређеније и што нам је буџет јачи и већи, имамо и више новца за повећање пензија, плата, једнократне помоћи, али и изградњу ауто-путева, болница и школа", рекао је министар Мали.

Министар Мали подсетио је да су већ ове седмице повећане плате од 5,5 одсто у јавном сектору просветарима, медицинским сестрама, неговатељицама у установама социјалне заштите, а од 1. октобра ће и пензије бити веће за 5,5 одсто.

"Крајем новембра идемо и са једнократном помоћи од 20.000 динара нашим пензионерима. А од 25. септембра крећемо и са исплатом једнократне помоћи од 10.000 динара за преко 1,1 милион деце", рекао је министар Мали.

Министар Мали нагласио је да све то управо зависи од наше борбе против сиве економије, додајући да је управо наградна игра "Узми рачун и победи", допринела да се подигне свест грађана колико је важно да узимају фискални рачун и да се на тај начин боре за уређенију Србију.

"Успели смо да подигнемо свест грађана преко ове наградне игре. Драго ми је што се број рачуна мери у стотинама хиљада на дневном нивоу. Много тога ипак још треба да урадимо, али смо се ипак показали као друштво које је одговорно", нагласио је министар Мали и додао да ће се након завршетка овог другог круга сумирати резултати и донети одлука за наредну годину.

 

За једнократну помоћ државе од 10.000 динара пријавило се 1.101.000 деце

За једнократну новчану помоћ државе од 10.000 динара за децу до 16 година пријавило се укупно 1.101.000 деце, изјавио је министар Мали.

Министар Мали рекао је да исплата те помоћи креће у понедељак 25. септембра и да ће тада бити исплаћен новац за првих пола милиона пријављене деце.

У уторак 26. септембра, како је додао министар Мали, новац ће лећи на рачуне још 600.000 пријављене деце.

Према речима министра Малог, сви они који су уложили рекламацију на пријаву не треба да брину, уколико не добију новац у понедељак или уторак, њима ће 10.000 динара бити уплаћено наредних дана у зависности од тога како се рекламација буде решавала.

"Драго ми је да су се скоро сви родитељи деце која имају право на ову помоћ пријавили", рекао је министар Мали.

Министар Мали нагласио је и да оволики број пријављене деце говори у прилог томе да је ова помоћ државе родитељима била потребна и да је дошла у право  време.

Пријава деце на помоћ државе од 10.000 динара трајала је од 20. августа до 20. септембра и обављала се електронски на адреси idp.trezor.gov.rs.

Процес пријављивања за ову једнократну помоћ државе је био врло једноставан, а подносиоци пријаве само је требало да унесу број личне карте и свој матични број, као и назив банке у којој желе да им буде уплаћен новац.

 

 

Извор: Танјуг