Вести

Мали: Обреновац је симбол просперитета, напретка и опоравка Србије

У Обреновцу је отворен модеран бањски комплекс код хотела "Обреновац", а министар финансија Синиша Мали рекао је да се та београдска општина много променила последњих година и да је постала симбол просперитета, напретка и опоравка Србије.

Мали је на отварању бање присутнима рекао да је изградњом бањског комплекса испуњено још једно обећање и навео да сваки пут кад дође у Обреновац види неку нову улицу која је асфалтирана, неки нови километар канализационе и водоводне мреже, неку нову школу и обданиште које се гради.

"Ствари се у Обреновцу мењају, али ствари се у целој Србији мењају", рекао је Мали и наводи да је као градоначелник Београда од свих београдских општина, највише посећивао Обреновац.

Мали је Обреновац упоредио са Србијом и навео да је 2014. године ту општину задесиле катастрофалне поплаве и бројни проблеми, а да је Србија тада била на ивици банкротства.

"Имали смо једну особу, председника Александра Вучића који рекао да ћемо да кренемо у тешке реформе и тежак рад, завршићемо фискалну консолидацију, али ћемо да помогнемо и Обреновцу и свим осталим општинама и градовима у Србији да буду много лепше и боље место за живот. Он је то своје обећање испунио", рекао је Мали.

Данас, рекао је Мали, када смо показали огромну солидарност и јединство током ванредног стања због корона вируса, са правом говоримо о бољој будућности и о томе да Србија треба да буде земља у којој млади остварују своје снове и не одлазе у иностранство.

Поносан је, наводи, што Обреновац има и директан излаз на обилазницу око Београда и што је повезан са ауто-путем "Милош Велики" и што има прву фабрику која је отворена у тој општини после 30 година.

Захвалио је председнику општине Обреновац Мирославу Чучковићу на преданом раду, као и в.д. директору ЕПС-а Милораду Грчићу наводећи да је ТЕНТ дао 50 милиона динара за бањски комплекс.

Мали је окупљенима поручио да се држава претходних месеци због кризе изазване корона вирусом паралелно борила на два фронта, здравственом и за опоравак привреде.

Навео је да је држава са милијарду и по евра помогла привреду и да је терет кризе преузела на себе и подржала поготово приватни сектор, али и исплатила помоћ од 100 евра за 6.145.529 грађана.

Поручио је да су најтеже реформе иза нас, да смо највећу кризу са корона вирусом дочекали много спремнији од многих већих и јачих земаља и да смо "остали чврсто на ногама".

Навео је да је наша економија у првом кварталу ове године забележила раст од пет одсто, да смо број један у Европи и да ће се настојати да се та лидерска позиција задржи и до краја године.

"Да ли је то могуће? Апсолутно јесте зависи од нас. Све ово што видите данас око вас је део развојне политике, одговорне економске политике и општине Обреновац и Града Београда и Републике Србије", рекао је Мали.

Још изазова је, наводи, пред нама и очекује нас реализација пројекта "Србија 2025" и 14 милијарди евра улагања у инфраструктуру, ауто-путеве, водоводну и канализациону мрежу, нове здравствене центре, вртиће, школе, туризам, пољопривреду, индустријске паркове...

"Ми хоћемо до краја 2025. да имамо просечну плату у Србији 900 евра и просечну пензију 440 евра. То је обећање иза којег стојимо и које ћемо испунити", рекао је министар финансија и поручио да има разлога за оптимизам.

 

 

Извор: Танјуг