Вести

Мали: Обвезнице Републике Србије укључене у "J.P Morgan" индекс

Обвезнице Републике Србије званично су укључене у "J.P Morgan" индекс државних обвезница земаља у развоју (GBI-EM Global Diversified Index). Поменути индекс укључује државне обвезнице деноминоване у локалној валути којима се редовно тргује, са фиксним купонским стопама, а којима страни инвеститори могу лако да приступе.

"Ово је велики успех за нашу земљу и још једна потврда вредности и квалитета српских обвезница на светском тржишту. "J.P Morgan" индекс прате сви озбиљни професионални инвеститори у свету, а то значи да ће имати Србију на радару за потенцијална улагања. Доста смо радили на овоме у протеклом периоду, а нарочито у контексту развоја домаћег тржишта капитала. Србија је данас земља која има поверење у међународном инвестиционом окружењу", истакао је министар финансија Републике Србије Синиша Мали.

Мали је додао да је Република Србија постигла значајан напредак у јачању ликвидности секундарног тржишта државних хартија од вредности, што је допринело укључењу српских обвезница у реномирани "Ј.P Morgan Index", и уједно повећало актрактивност домаћег тржишта и прилив нових инвестиција.

"Од фебруара ове године, када је и најављено укључење у индекс, приметан је значајан пораст промета на секундарном тржишту, као и долазак нових купаца наведених обвезница, страних инвестиционих фондова, који потврђују чињеницу колико је важно бити део "GBI-EM Global Diversified Index". На овај начин се отварају врата и за боље услове за привреду, као и за локалне и међународне инвеститоре", навео је министар финансија и додао да је промет овим обвезницама на секундарном тржишту у јуну, до укључења, порастао за више од 260 одсто у односу на јануар, пре него што је "Ј.P Morgan" објавио информацију о датуму укључења.

Мали је рекао и да је ово постигнуће потврда свих активности које Министарство финансија врши у погледу развоја тржишта капитала, а чему ће највише допринети Стратегија развоја тржишта капитала, чије се усвајање очекује у септембру.

"Оваква стратегија се по први пут доноси, а циљ је да се убрза развој тржишта капитала, затим да се унапреди понуда финансијских инструмената и повећају домаће и стране инвестиције, а што ће даље утицати и на већи раст БДП-а. Осим поменуте стратегије, у протеклом периоду усвојени су и системски закони који су такође усмерени ка побољшању развоја тог тржишта. Дакле, наш главни циљ је да српска економија расте, а високе стопе раста можемо да достигнемо управо уколико имамо стабилно и развијено тржиште капитала", закључио је Мали.

Поред "GBI-EM Global Diversified Index", Република Србија улази и у "GBI-Aggregate (GBI-AGG)".

У индекс су укључене три динарске бенчмарк обвезнице са доспећем 11. јануара 2026. године (RSMFRSD89592), 6. фебруара 2028. године (RSMFRSD55940) и 20. августа 2032. године (RSMFRSD86176).

 

 

 

Извор:Танјуг