Вести

Мали: Одлука Приштине штети само грађанима на КиМ

Синиша Мали, министар финансија, поводом скандалозног поступка Приштине - подизање такси за српске производе на 100 одсто, рекао је да се у историји савремене економије није десило да неко направи тако неразумну и неодговорну одлуку.

Потпуно је невероватно да подигнете таксе царине на 100 одсто на робу која улази, а коју при томе ни не производите, тако да не постоји индустрија коју штите, већ само људи који тамо живе имају штету од тога. Мени је то бесмислено, неодговорно и неразумно - изјавио је Мали.

Како додаје, Србија треба да пронађе начин да лопту спусти на земљу и дође до решења проблема.

Треба да уз подршку међународне заједнице, надамо се да ће бити јача и већа него што је била када су уведене тарифе од 10 одсто, дођемо до решења проблема. То подизање такси се не ради, основа Европе је слободан ток капитала, роба, услуга, људи. Свет се развија, иде напред, нико не затвара своје границе, поготово не за економију - навео је министар финансија.

Мали је изјавио да одлука Приштине нема везе са економијом, економским мерама, већ да је то чиста политичка одлука која ће нанети штету људима који живе на Косову и Метохији.

Према његовим речима, Србија у последњих неколико година у потпуности мења имиџ.

Трудимо се да консолидујемо наше јавне финансије, да зарадимо новац, отварамо нове фабрике, да привучемо стране инвеститоре. То бројке и показују. За првих девет месеци ми имамо стопу раста нашег БДП-а од 4,5 одсто. Једни смо од топ пет земаља у Европи по стопи раста - нагласио је Мали.

Како додаје, доказ да расте економија је и смањен број незапослених.

Боримо се за свако ново радно место, за сваку нову фабрику у Србији. Сви се боримо да животни стандард грађана буде што већи - казао је Мали.

 

Пензије никад веће

Коментаришући закон о буџету за наредну годину, министар финансија је рекао да Србија у буџету за 2019. годину има 33 милијарде динара више за плате у јавном сектору.

Имамо 35 милијарди динара више за пензије. За грађане Србије је важно то што је буџет за 2019. годину наставак реформског процеса који је започет 2014. године. Трећу годину за редом имамо суфицит у буџету - казао је Мали и додао:

У буџету за 2019. годину имате никада веће пензије, које су пензионерима кренуле да се исплаћују од октобра месеца ове године. Имате веће плате за запослене у јавним предузећима. Део онога што смо направили у претходном периоду усмеравамо ка подизању животног стандарда грађана - навео је Мали.

 

 

Извор: Пинк