Вести

Мали: Подизање кредитног рејтинга добра вест за грађане Србије

Подизање кредитног рејтинга Србије са неутралног на позитивни изглед од агенције "Standard and Poor's (S&P)" је према оцени министра финансија Синише Малог добра вест за грађане Србије јер, како је рекао, свако подизање кредитног рејтинга значи боље услове финансирања, раст БДП-а и стварање простора за даље повећање плата и пензија.

Мали је рекао за Танјуг да Србију сада дели само мали корак од пуног кредитног рејтинга, чије достизање је један од најважнијих циљева када је реч о нашим финансијама.

"Ово је још једна велика потврда исправности економске политике коју водимо претходних година, као и планова и пројекција које имамо за будућност. Ми овим улазимо у клуб оних земаља које на потпуно другачији начин гледају своју перспективу и будућност", рекао је Мали.

Мали је додао да се Влада Србије држи пројекта Србија 2027. и да је циљ да просечна плата у Србији 2027. године буде 1.400 евра, просечна пензија и минимална зарада по 650 евра, као и да се заврши цео инвестициони циклус када је реч о новим ауто-путевима, брзим пругама, новим школама, болницама и свим оним што поправља животни стандард грађана Србије и побољшава квалитет њиховог живота.

Мали је као посебно важно истакао то што већ у прва два месеца Србија има раст економије који превазилази пројектовани раст ове године од 3,5 одсто.

"Још један податак је веома битан, а то је флеш процена према којој је у фебруару месецу наша привреда расла по стопи од 5,9 одсто. Ту предњачи и индустрија, прехрамбена и прерађивачка", рекао је Мали.

Оценио је да ови подаци као и подизање кредитног рејтинга показују да су темељи који су постављени након фискалне консолидације, постављени на прави начин.

"Они показују своје резултате упркос корони, енергетској кризи, конфликтима односно тешкој глобалној ситуацији па Србија побеђује у економији и сада имамо прилику да од три највеће кредитне рејтинг агенције добијемо ту потврду", нагласио је Мали.

 

 

Извор: Танјуг