Вести

Мали: Покренута Национална иницијатива за безготовинско плаћање

Министар финансија Републике Србије Синиша Мали и представници Немачке развојне сарадње (ГИЗ), НАЛЕД-а, компанија Виса и Мастеркард, потписали су споразум о сарадњи којим је званично покренута Национална иницијатива за безготовинско плаћање.

Реч је о пројекту подршке малим трговцима и институцијама да модернизију своје пословање и омогуће грађанима бољи и сигурнији начин плаћања - картицом или мобилним телефоном, у радњама, угоститељским објектима и на шалтерима широм Србије.

Мали је рекао да је споразум потписан са циљем да се подрже мали предузетници, микро и мала предузећа у процесу дигитализације и у процесу набавке оних уређаја који подржавају безготовинско плаћање.

Подсетио је да Министарство финансија тренутно спроводи и друге две велике иницијативе: нови систем фискализације и е-фактуре.

"Када је реч о новом систему фискализације, позивам све предузетнике, све оне који су обвезници новог Закона о фискализацији, да у што краћем временском периоду набаве нове фискалне уређаје", рекао је Мали.

Истакао је да се у овом тренутку око 40.000 предузећа пријавило и да је већ 11.000 фискалних уређаја одобрено од стране Пореске управе.

"Очекујем да ће до краја рока увођења новог система фискализације, што је крај априла, сви обвезници бити у потпуности спремни за ту велику промену", рекао је Мали.

Говорећи о е-фактурама, Мали је истакао да је и то био један од захтева привреде, додајући да ће се он спроводити у две фазе.

Објаснио је да до краја године сва јавна предузећа и корисници јавних средстава увешће е-фактуре, а до краја 2022. године и приватни сектор који је у систему ПДВ-а.

Мали је указао да те две иницијативе треба да допринесу транспарентнијем, атрактивнијем, конкурентнијем пословном окружењу у нашој земљи.

"И овај споразум који смо данас потписали, с обзиром да подразумева до 25.000 уређаја које ће и НАЛЕД и ГИЗ субвенционисати за мале предузетнике, омогућиће осим процес фискализације и безготовинско плаћање", рекао је Мали.

Додао је да се то уклапа у стратегију која је везана у промоцију безготовинског плаћања и за борбу против сиве економије.

 

 

Извор: Танјуг