Вести

Мали: Пореска политика према гастарбајтерима се није мењала

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали рекао је да малициозно потенцирање обавезног плаћања пореза за све држављане Србије који раде код страних послодаваца у иностранству, додатно збуњује грађане и да нема потребе да одјављују пребивалиште у нашој земљи.

"Суштина је да се прописи у погледу опорезивања зарада које наши грађани остваре у иностранству нису мењали од почетка овог века. Људи који раде и живе у иностранству знају где треба да плаћају порез", истакао је Мали.

Kако је објаснио, резиденти Србије обвезници су пореза на зараде у Србији по основу зарада које им исплаћују страни послодаваци у иностранству (тзв. гастарбајтери), али се двоструко опорезивање тих зарада отклања у складу са домаћим прописима, као и по основу уговора о избегавању двоструког опорезивања.

"Неопходно је истаћи да наши резиденти увек имају право на порески кредит по основу пореза који је плаћен на зараду која им је исплаћена у иностранству, без обзира на то да ли Србија има закључен уговор о избегавању двоструког опорезивања са државом у којој је наш резидент остварио зараду. С обзиром на то да је стопа пореза на зараде у Србији 10 одсто, по правилу, право на порески кредит ће бити довољно да у потпуности отклони обавезу плаћања пореза на зараде у Србији", навео је Мали.

Уговори о избегавању двоструког опорезивања предвиђају правила која спречавају могућност да наши грађани имају истовремено резидентство Србије и државе у којој су запослени.

По правилу, према тим уговорима они ће имати резидентство државе у којој су запослени, што резултира тиме да неће имати никакву пореску обавезу у Србији по основу зарада које су остварили по основу рада у иностранству.

У једном броју уговора о избегавању двоструког опорезивања предвиђена је примена метода изузимања за отклањање двоструког опорезивања зарада које резиденти остваре у иностранству, тако да ти уговори искључују било какву могућност опорезивања наших грађана по основу зарада које остваре радом у државама са којима имамо закључен такав уговор.

Министар је истакао и да што се тиче обавеза по основу доприноса за обавезно социјално осигурање, држављани наше земље запослени у иностранству нису у Србији осигураници на обавезно социјално осигурање по основу зараде које остварују од тог страног послодавца.

"За лица која нису осигураници према домаћим прописима којима се та област уређује, не постоји обавеза обрачунавања и плаћања доприноса за обавезно социјално осигурање", рекао је Мали.

Закључио је да држављани Србије запослени у иностранству немају обавезу плаћања доприноса за обавезно социјално осигурање по основу зараде коју остваре у иностранству од страних послодаваца.

 

 

 

Извор: Танјуг