Вести

Мали: Пореска управа има строже и чешће теренске контроле

Министарство финансија Србије ће у наредној години завршити рад на аутоматизацији пореског система што ће омогућити Пореској управи да истог момента, кад се неки производ наплати и прође кроз фискалну касу, добије податак о месту, времену и цени продате робе.

На тај начин, порески инспектор ће моћи у реалном времену да утврди нелогичност у пословању, на пример, појединих кафића, дискотека, ресторана... који иначе добро послују, али "петком увече" готово да "немају промет" кроз фискалну касу.

Када инспектори примете оваква одступања, моћи ће одмах да изађу на терен и оду у претходно "скениран" кафић, продавницу, ресторан...

Циљ промена досадашњег рада Пореске управе је повећање наплате пореза и смањење "сиве економије" у Србији, каже министар финансија Синиша Мали, и указује да Пореска управа има, "као никада до сада, строже и чешће теренске контроле".

Реформа која треба да заживи 2020. године, биће спремна идуће године, што ће омогућити, каже министар, да Пореска управа ради ефикасније.

"Један је од ових процеса је фискализација. Могућност да кроз фискалне касе, директно у реалном времену, Пореска управа има информацију да ли је дошло до промета неких роба или не, како би у тренутку контролу усмерила тамо где постоје неправилности или нејасноће".

"Па зашто у неком кафићу, који иначе добро ради, у петак увече нема промета?", пита Мали и наводи да је начин евидентирања промета кроз фискалне касе "лева рука" реформи целог пореског система.

Привредници годинама поручују и да држава касни са повраћајем ПДВ-а (рок за повраћај по закону је до 45 дана) ,те да им кашњење отежава пословање.

Мали каже да када реформа заживи у свом пуном капацитету, биће могуће спајање више података из различитих институција кроз "посебан софтвер", што би требало да реши дугогодишњи проблем повраћаја ПДВ-а привредницима, односно, они би свој новац требало да добију назад истог дана.

"Десна рука" реформи, оно на чему инсистира привреда и где смо направили велики помак последњих пар месеци јесте убрзање повраћаја ПДВ-а. Пореска управа је каснила претходних година много више него сада. Сада каснимо између једног и пет дана, што је опет много, јер, знам да привреди сваки динар и сваки дан значи", каже Мали.

Министар објашњава да ће се досадашња кашњења смањити када се "упаре" улазне и излазне фактуре кроз бољи софтверски систем и кроз аутоматизацију рада Управе.

"У истом дану и истом тренутку, ако се то све упари како треба, закључује се да је ПДВ плаћен, па се новац може вратити у истом дану. Е, то је тај систем на којем радимо, рекао је Мали.

Како би се све завршило у зацртаном року, формирана је, додаје, радна група на чијем је он челу, а на реформи система учествују експерти ММФ-а из Београда, Пореске управе и Министарства финансија.

 

Почетком децембра свим пензионерима једнократна помоћ

Сви пензионери у Републици Србији добиће до краја године једнократну помоћ од 3.000 динара, за шта ће у ту намену бити издвојено 5,24 милијарди динара.

"Једнократну помоћ од 3.000 динара ће 1,7 милиона пензионера добити већ почетком децембра, а биће им исплаћена на исти начин као што примају и пензију. Како је председник Републике Србије Александар Вучић најавио, иако су пензионери у новембру добили и прве увећане пензије, нашли смо простора у буџету ПИО фонда и за ову врсту једнократне помоћи, а захваљујући резултатима", истакао је министар финансија Синиша Мали.

"За исплату једнократне помоћи смо добили и сагласност Међународног монетарног фонда, што потврђује одлично стање наших финансија", додао је Мали.

Министар је навео и да ће вишак новца и даље бити коришћен да се помогне најстаријим суграђанима, тако да ће се с том праксом наставити и следеће године, ако буду постигнути добри економски резултати.

 

 

Извор: Танјуг