Вести

Мали: Потписан уговор за гасни интерконектор Србија-Бугарска

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да је Влада Србије данас потписала важан финансијски уговор са Европском инвестиционом банком (ЕИБ) за изградњу гасног интерконектора између Србије и Бугарске, а реч је о кредитној линији од 25 милиона евра.

Мали је истакао да је тај пројекат изузетно важан за грађане Србије, као и да је један од шест приоритетних пројеката које је Европска унија дефинисала када је реч о енергетској повезаности Централне и Источне Европе.

"Овај гасни интерконектор ће нам обезбедити не само сигурно снабдевање гасом, већ и довољне количине гаса за привреду и домаћинстава, а свесни смо да се наша привреда убрзано развија и да јој је неопходно све више гаса", рекао је Мали.

Истакао је да је укупна вредност пројекта 85,5 милиона евра, да је од тога 25 милиона евра кредитна линија Европске инвестиционе банке, 49,5 милиона евра су бесповратна средства из ИПА пројекта, док ће остатак обезбедити Србија из буџета.

Мали је навео да ће дужина цеви на територији Србије износити 109 километара, а укупни капацитет гасовода ће бити 1,8 милијарди кубних метара гаса.

Изразио је наду да ће парламент убрзо ратификовати тај уговор и да ће се кренути у реализацију пројекта.

Мали је рекао да је други разлог због којег је значајан тај пројекат диверзификација руте од којих Србија добија гас, односно да осим добијања гаса преко Мађарске, завршетком тог пројекта имаће и другу руту.

Подсетио је да је тај пројекат и део инвестиционог плана "Србија 2025", да је, између осталог, важан у борби за чистију животну средину, али и да ће допринети расту наше економије и бруто домаћег производа.

 

 

Извор: Танјуг